De allerbeknoptste geschiedenis van Japan

Een aankomend japanoloog doet er drie tot vier jaar over om de geschiedenis van Japan tot zich te nemen. En, naarmate hij of zij meer kennis opdoet, hoe meer het gevoel ontstaat dat je nog steeds maar een fractie weet en begrijpt. Hoe zul je ooit volledig zijn? Wie kort en bondig wil horen wat er in de loop der eeuwen in het land van de rijzende zon is gebeurd, kan dan ook het beste geen japanoloog raadplegen, maar het licht op steken bij Bill Wurtz.

Bill Wurtz is een Amerikaans musicus en vlogger, gespecialiseerd in het gebruik van korte one-line jingles uit de tachtiger jaren die hij te pas en te onpas in zijn video’s monteert. Zijn video’s zijn humoristisch absurdistisch en ofschoon we zeker weten van niet, zou hij een neef kunnen zijn van Sander van de Pavert die met Lucky TV op een vergelijkbare manier het Nederlands publiek pleziert.

In februari 2016 publiceerde Bill Wurtz deze video op Youtube met de titel “history of japan”, waarin hij in 9 minuten de Japanse geschiedenis vertelt en bezingt. Hij start in 40,000 voor Christus en eindigt bij het heden. Wurtz rijgt in rap tempo alle hoogtepunten aaneen en de video is informatief voor de leek en een feest voor de japanoloog. Het collectief van Katern: Japan beveelt hem van harte aan.

Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagd door Cees Omes . Bookmark de permalink .

Over Cees Omes

Onderwijskundig adviseur/programmeur, docent en trotse vader van drie zonen die volledig "into Japan" zijn. Twee daarvan hebben in Leiden de studierichting Talen en Culturen van Japan afgerond, de derde is een Anime-Otaku. Naast Cool Japan en eeuwenoude culturele tradities beschouwt hij vooral Sociaal Japan. Cees verwondert zich over de sociale cohesie en oplossingen die Japan kiest voor vraagstukken wanneer mensen met elkaar omgaan. Op straat, in het gezin, het onderwijs en in de zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *