Een bekende stereotypering van Japan is dat het land grossiert in het kopiëren van uitvindingen die buiten het eilandenrijk zijn gedaan. Hierbij wordt graag verwezen naar de Japanse autofabrikanten die, door westerse technologie te perfectioneren, veel Europese en Amerikaanse concurrenten het nakijken gaven op het gebied van bouwkwaliteit en levensduur van auto’s. Echter, sinds het instorten van de Japanse economie in de jaren ’80, is het kopiëren en perfectioneren niet meer voldoende. Waar voorheen whisky uitsluitend werd geïmporteerd, heeft de Japanse Yamazaki whisky inmiddels de titel van beste single malt whisky ter wereld in de wacht gesleept. Ook op het gebied van de Italiaanse koffiecultuur is de Japanse creativiteit tot grote hoogten gestegen. Om te laten zien dat Japan niet louter kopieert, maar ongeëvenaarde kunststukjes uithaalt met producten en invloeden uit het buitenland, wil ik in dit artikel het fenomeen van de 3D latte art bespreken.
Latte art bestaat uit het aanbrengen van figuren en tekeningen in het de melk van een café latte of het schuim van een cappuccino. De 2D variant is wereldwijd bekend, maar in Japanse koffiehuizen zijn ze al bezig met de volgende stap: 3D latte art. Gelukkig voor ons blijft de trend niet alleen tot Japan beperkt. Dankzij twitter zijn de creaties namelijk al het gesprek van de dag geweest op menig blog en website.
De uit Osaka afkomstige barista (expert in het bereiden van dranken als espresso en capuccino) Kazuki Yamamoto vertelt dat toen hij en enkele andere mensen 3D latte art gingen maken het fenomeen een hoge vlucht nam in Japan. Onder de noemer 3D-Capuccino twittert hij inmiddels afbeeldingen van de kopjes koffie de hele wereld over. Uit de cappuccino rijzen hele katten en konijnen op, die uitsluitend bestaan uit schuim. Ogen en snorharen worden kundig getekend met behulp van cacaopoeder en minuscule spatels. En naast het dierenrijk vinden ook bekende Japanse tekenfilmfiguren als Naruto en Pikachu hun plaats bovenop een kopje capuccino. Na het zien van al deze mooie figuren van schuim, is het bijna zonde om de cappuccino op te drinken!
Yamato noemt als reden voor het maken van zijn 3D latte art, dat als het je lukt om een dergelijk figuurtje te maken, je dat vol trots aan al je vrienden kan laten zien. Hij is er van overtuigd dat velen dat toch zeker een keer willen proberen. Yamato zegt verder dat het moeilijkste onderdeel van het maken van de latte art het creëren van een stevige schuimlaag is. De figuren moeten namelijk wel enige tijd overeind kunnen blijven boven de gloeiend hete koffie. Als dit niet goed gaat, dan smelt het figuurtje en gaat het snel ten onder in de koffie. Het is daarom zaak om op de kleinste onregelmatigheden te letten bij het vormen van de schuimlaag. Verder kun je latte art die je op een plat oppervlak maakt grotendeels aanpassen terwijl je hem maakt. 3D latte art echter, moet in één keer gevormd worden. Omdat het schuim zonder twijfel het meest uitdagende onderdeel is, kun je niet keer op keer opnieuw beginnen.
Omdat de bewoners van Osaka inmiddels welbekend zijn met de kunstwerken van Yamato, droomt hij ervan om een café in Tokyo te openen. Met zulke geweldige ontwerpen moet het vast geen probleem zijn om dat doel te bereiken. De klanten ertoe aanzetten om zijn schitterende 3D latte art op te drinken is waarschijnlijk een moeilijkere opgave. Nu maar hopen dat een kundige barista deze kunst ook naar Nederland brengt!
25 mei 2013