Bloedgroepen in Japan

Wellicht heb je wel eens te maken gehad met Japanners die naar je bloedgroep vragen, of die uit zichzelf bedenken wat je bloedgroep zou kunnen zijn. Ook bevatten veel manga en anime karakteromschrijvingen waarin de bloedgroep van een karakter vermeld wordt. Daarnaast worden ze bijvoorbeeld gebruikt in horoscopen en op dating sites. De hype rond bloedgroepen is in Japan zelfs zo groot dat er bloedgroep- specifieke producten verkocht worden, van energiedrankjes tot condooms. De reden voor deze interesse in bloedgroepen in Japan is dat ze worden gezien als een soort maatstaf voor karaktereigenschappen.

bloedgroepen in JapanEen paar kenmerken van de interpretatie van bloedgroep A in Japan zouden zijn dat mensen met deze bloedgroep beheerst zijn; overal goed over nadenken voor een besluit te nemen; de sociale orde als iets belangrijks beschouwen en deze ook proberen te handhaven. Daar tegenover staan mensen met groep B, die bekend staan als individualistische personen die zich niet snel zouden laten zeggen wat ze moeten doen. Ook zouden ze zich niet bewust zijn van omstandigheden en zich niet laten beïnvloeden door populaire trends.
Mensen met type O zouden geboren leiders zijn, die niet graag aan iemand ondergeschikt willen zijn, doelbewust zijn en met kansen om weten te gaan. Tot slot is er groep AB, waarvan de dragers een rationele, kritische denkwijze zouden hebben. Ze zouden goed zijn in het oplossen van onderlinge ruzies, maar tegelijkertijd ook afstandelijk zijn van andere mensen.

Het bestaan van bloedgroepen werd in 1901 vastgesteld door Karl Landsteiner, een Oostenrijkse wetenschapper. Door deze ontdekking werd het mogelijk om bloedtransfusies veiliger uit te voeren. In het interbellum gebruikten onderzoekers van het Thule-Gesellschaft deze ontdekking om hun omstreden rassenleer uit te breiden.
Mensen met bloedgroep B en AB zouden volgens de rassenleer van het extreemrechtse Thule- Gesellschaft minder ontwikkeld zijn, aangezien de B groep ook veel in dieren voorkomt. In Azië zijn B en AB veel minder zeldzaam dan in westerse landen als Duitsland, dus zagen de volgelingen van deze extreemrechtse groep en hun ideologie die Aziaten als minderwaardig.

Japan wilde bewijzen dat zij, ondanks het relatief hoge percentage bloedgroepen B en AB, gelijk stond aan alle westerse machten, en begon ook interesse te tonen in bloedgroepen.
Tegenwoordig spelen bloedgroepen in de meeste landen geen of een geringe rol buiten de medische wereld. Veel Nederlanders weten bijvoorbeeld niet wat hun bloedgroep is. Maar waarom zijn bloedgroepen dan nog zo belangrijk in de Japanse maatschappij? Verschillende factoren dragen hier aan bij.

Ten eerste zijn er van de jaren vijftig tot in de jaren zeventig tientallen boeken gepubliceerd door Nomi Masahiko en zijn zoon Nomi Toshitaka met als onderwerp de typering van karaktereigenschappen door bloedgroepen. Een aantal van hun boeken is ongelooflijk vaak verkocht en hun ideeën werden erg populair.
Wel is er veel kritiek op deze theorie van vader en zoon, aangezien een link tussen persoonlijkheid en bloedgroep nooit wetenschappelijk bewezen is. Dr. Hideomi Nakahara, professor volksgezondheid aan de Medische School Yamanashi, noemt het in een artikel van het tijdschrift People “een schande voor de staat” en voegde toe,
“Praten over bloedgroepen is leuk voor op een feestje, maar niet bedoeld voor de wetenschap”.

Ten tweede legt men in Japan veel nadruk op de “overerving van het bloed” en zo ook van de genetische eigenschappen van de voorouders. Het is mogelijk dat dit een aanleiding is voor de populariteit van het idee dat bloedgroepen en persoonlijkheid verwant zijn.

bloedgroepen in JapanTen derde is de spreiding van A, B, O en AB redelijk gelijk in Japan. Ongeveer 40% heeft namelijk de bloedgroep A, 20% B, 30% O en 10% AB. Volgens de psycholoog Yoshiyuki Watanabe, in Japan Times, heeft dit tot effect dat mensen het prettig vinden om de bloedgroep van een persoon correct te raden.

Tot slot, op Japanvisitor.com beweert Masao Ohmura, Professor persoonlijkheidsleer aan de Nihon Universiteit, dat oordelen op basis van bloedgroep een plaatsvervangende vorm voor etnische discriminatie is, omdat de Japanse bevolking niet te maken heeft met dezelfde mate van diversiteit als bijvoorbeeld in de Verenigde Staten.

Discriminatie op basis van bloedgroep, ook wel bura-hara (ブラハラ: blood harassment), is niet ongebruikelijk in Japan. Vooral de ‘minderheden’, groepen B en AB hebben hiermee te maken. Niet alleen worden ze bekritiseerd voor de eigenschappen die ze volgens hun bloedgroep zouden hebben. De bura-hara kan soms zo ver gaan dat ze vanwege hun bloedgroep worden afgewezen in relaties; minder kans hebben om werk te vinden en dat kinderen worden gepest.

Volgens BBC News krijgt professor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen Terumitsu Maekawa, met bloedgroep B, vaak te horen dat mensen met zijn bloedgroep te individualistisch en zelfzuchtig zijn. Masako, een jong meisje met bloedgroep AB: “Mensen mogen me soms niet, ze vinden me raar en anders. Vaak zeggen mensen me dat ze niet begrijpen wat ik denk.” Dit alles gebeurt ondanks het feit dat het verband tussen bloedgroep en karakter niet wetenschappelijk is bewezen.

bloedgroepen in JapanBloedgroepen spelen in Japan een grote maatschappelijke rol. Veel mensen interesseren zich er voor op een manier die vergelijkbaar is met horoscopen. Voor een buitenlander is het misschien vreemd om naar bloedgroep gevraagd te worden, maar meestal is het een onschuldige vraag om diegene beter te leren kennen. De hype gaat soms echter verder dan alleen een interesse, mensen worden soms gediscrimineerd op basis van bloedgroep terwijl wetenschappers nog steeds zonder enige basis zitten voor het idee dat bloedgroepen gekoppeld zijn aan karaktereigenschappen.

tanuki-logo-48Dit artikel verscheen eerder ook in de TaTanukiKi-journal.
LVSJK Tanuki : Vereniging van studenten Japanse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden

3 gedachten over “Bloedgroepen in Japan

  1. Er wordt in Japan dus veel waarde gehecht aan het kennen van iemands bloedgroep; een persoon is daarmee te duiden in één van vier karaktergroepen.
    Mja.

    We hebben bij wijze van check eens even gekeken naar een aantal JPop-idolen die we op Katern: Japan al eerder bespraken. Opvallend is dat de bloedgroep vrijwel onmiddellijk getoond wordt in het profiel van de artiest. Sting, Lady Gaga, Beyoncé of Hazes etaleren dat niet zo uitbundig als hun tegenhangers aan de andere kant van de wereld.

    Aiko is een AB;
    SMAP had A’s en O’s;
    Yoshioka Kiyoe (de zangeres van Ikimono Gakari) is een volle A;
    Fujiwara Mooto (de stem van Bump of Chicken) is een O.

    Er zijn in dit niet zo valide onderzoekje geen pure B-tjes onder de idolen. Terwijl de B’s juist de aantrekkelijke bad boys zouden zijn, de self-centered individualisten, creatievelingen en passionado’s.

    Maakt voor ons als fans niet zo veel uit: louter Oh’s en Ah’s vanaf deze kant.

  2. Goedemiddag,
    ik weet niet of u nog actief bent op dit medium maar wij zouden u graag een paar vragen willen stellen voor ons pws. Wij maken een podcast met verschillende afleveringen die te maken hebben met bloed. Nu maken wij een aflevering over Japan en het verband die ze daar zien tussen bloedgroepen en karakter en wij zouden uw inzicht hier graag in willen verwerken.
    Met vriendelijke groeten,
    Julia en Fay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *