Sake

Begin Japanology - seizoen 2.3 (02-02-2009)
Over Begin Japanology

Sake

Sake is een Japanse alcoholhoudende drank die wordt gemaakt van gefermenteerde rijst. Sake wordt in sommige Engelstalige landen “rijstwijn” genoemd. Echter, waar bij wijn de alcohol wordt geproduceerd door het fermenteren van suiker die in de druiven zit, wordt sake gebrouwen volgens een proces dat meer op dat van bier lijkt. Het alcoholpercentage ligt vaak wel hoger, tussen de 15-20%.
In het Japans kan het woord “shu” (酒, “sterke drank”) over het algemeen verwijzen naar elke soort alcoholische drank. De drank die men in het westen “sake” noemt, heet in Japan “nihonshu” (日本酒, “Japanse sterke drank”). Niet te verwarren met “sake” (鮭), wat men op dezelfde manier uitspreekt, dat betekent zalm!
In Japan is sake de nationale drank. Het wordt vaak geserveerd in een speciale ceremonie; een beetje verwarmd en in een klein aardewerk of porseleinen flesje, de tokkuri (徳利). Je neemt dan nipjes uit een klein porselein kopje, de guinomi (ぐい飲み).