Konamon: Flour-based Cuisine

Japanology Plus - seizoen 3.5 (11-06-2019)

Konamon betekent ‘op meel gebaseerde keuken’, maar in Osaka Prefecture verwijst het woord meestal naar 2 specifieke gerechten: takoyaki en okonomiyaki. 

Japanophiles: Peter MacMillan

Japanology Plus - seizoen 3.4 (21-05-2019)

Na zijn studie Engelse literatuur en filosofie verhuisde Peter MacMillan van zijn geboorteland Ierland naar Japan om universitair docent te worden. Hij schreef de eerste volledige Engelse vertaling van de Hyakunin Isshu, een verzameling klassieke Japanse gedichten. In een Japans … Lees verder

Japanese Dog Breeds

Japanology Plus - seizoen 3.3 (30-04-2019)

Er zijn 6 hondenrassen afkomstig uit Japan, waaronder Akita en Shiba Inu. Ze zijn allemaal aangepast aan de regio van oorsprong, maar ze hebben allemaal puntige oren, een gebogen staart en een niet-aflatende loyaliteit aan hun eigenaar. Dit keer op … Lees verder

Oni: Japanese Ogres

Japanology Plus - seizoen 3.2 (16-04-2019)

Oni – Japanse boemannen – lijken halverwege tussen mens en dier te zijn, met dierlijke horens en norse gezichten. Ze komen uit de oude folklore, maar maken nog steeds deel uit van de moderne Japanse samenleving, zowel door verhalen als … Lees verder

Popular theater

Japanology Plus - seizoen 3.1 (02-04-2019)

‘Taishu engeki’ of ‘populair theater’ is een vermakelijke en boeiende vorm van entertainment  die iedereen moet aanspreken. Typische uitvoeringen zijn periodedrama’s, die verhalen over samurai en zwaardgevechten vertellen. De shows bevatten ook zang, dans en glamoureuze kostuums. Gasten zijn Ryuji … Lees verder

Meat

Japanology Plus - seizoen 2.108 (26-03-2019)

Kobe beef, sukiyaki, yakitori en meer. Als het op vlees aankomt, is Japan een liefhebber. Sinds de opening van de deuren naar de westerse wereld in de jaren 1800, heeft Japan een steeds toenemende hoeveelheid rundvlees, kip en varkensvlees geconsumeerd. … Lees verder

Japanophiles: Oussouby Sacko

Japanology Plus - seizoen 2.107 (19-03-2019)

Toen Oussouby Sacko, uit de Republiek Mali in West-Afrika, in Japan aankwam, wist hij heel weinig over de taal of cultuur. Bijna drie decennia later, in april 2018, werd hij benoemd tot president van de Kyoto Seika University. Dit keer … Lees verder

Wood Carpentry

Japanology Plus - seizoen 2.106 (12-03-2019)

70% van Japan is bedekt met bossen. De Japanners gebruiken al honderden jaren hout als bouwmateriaal en de natie is de thuisbasis van ’s werelds oudste houten bouwwerken. Hun lange levensduur is een bewijs van de vaardigheid van de mensen … Lees verder

Wood Culture

Japanology Plus - seizoen 2.105 (05-03-2019)

70% van het Japanse land is bedekt met bossen en bossen. Eeuwenlang werd hout gebruikt voor meubels, gebouwen en gereedschappen. In deze Japanology Plus is het thema de culturele betekenis van hout. Hoofdgast architect-expert Kazuyoshi Fumoto legt uit waarom hout … Lees verder

Hidden Christians (Part 2)

Japanology Plus - seizoen 2.104 (26-02-2019)

Toen het Westen voor het eerst handelsbetrekkingen met Japan aanknoopte, was een van de belangrijkste exportproducten naast goederen, religie. Het christendom werd ingevoerd door buitenlandse zendelingen en begon aan te slaan – vooral rond Nagasaki, de haven die de belangrijkste … Lees verder

Hidden Christians (Part 1)

Japanology Plus - seizoen 2.103 (19-02-2019)

Toen het Westen voor het eerst handelsbetrekkingen met Japan aanknoopte, was een van de belangrijkste exportproducten naast goederen, religie. Het christendom werd ingevoerd door buitenlandse zendelingen en begon aan te slaan – vooral rond Nagasaki, de haven die de belangrijkste … Lees verder

Japanophiles: Thomas Bertrand

Japanology Plus - seizoen 2.102 (29-01-2019)

Thomas Bertrand, uit Frankrijk, is de eigenaar van een Bento-winkel in Kyoto. De winkel van Bertrand heeft honderden ontwerpen op voorraad, zowel in traditionele als in moderne stijlen. Hij verzendt producten naar klanten over de hele wereld en voert ook … Lees verder

Roof tilers

Japanology Plus - seizoen 2.101 (08-01-2019)

Als er één ding is dat Japanse huizen onmiddellijk identificeerbaar maakt, dan zijn het hun daken – of, om precies te zijn, de tegels die deze daken vormen. Deze ingewikkelde tegels, die al meer dan een millennium lang deel uitmaken … Lees verder

Soba Restaurants

Japanology Plus - seizoen 2.100 (25-12-2018)

Soba, of boekweitnoedels, worden overal in Japan geserveerd. Maar soba is meer dan alleen eten; het is ook dé manier om het jaar af te sluiten. Hoofdgast is Kyo Amemiya, hoofdredacteur van een uitgeverij die is gespecialiseerd in kook- en … Lees verder

School uniforms

Japanology Plus - seizoen 2.99 (18-12-2018)

Uniformen zijn een bekend gezicht in Japan, of het nu het jasje van een taxichauffeur is of het zwarte pak van een nieuwe kantoormedewerker. Een van de meest zichtbare voorbeelden zijn de uniformen gedragen door middelbare en middelbare scholieren. Ze … Lees verder

Meiji-era Advisors

Japanology Plus - seizoen 2.98 (11-12-2018)

2018 markeert het 150e jaar sinds het begin van het Meiji-tijdperk, evenals het einde van het tijdperk van samurai in Japan. Meiji betekent ‘Verlichte Regel’ en het tijdperk duurde van 1868 tot 1912. Het uiteindelijke doel in die tijd was … Lees verder

Coffee

Japanology Plus - seizoen 2.97 (27-11-2018)

Koffie wordt over de hele wereld geconsumeerd, maar Japan lijkt een speciale relatie te hebben met de drank. In deze editie van Japanology Plus graven we diep in de Japanse koffiecultuur en leren we hoe het land voor het eerst … Lees verder

Japanophiles: David Stanley Hewett

Japanology Plus - seizoen 2.96 (20-11-2018)

David Stanley Hewett is een hedendaags kunstenaar, gespecialiseerd in keramiek en abstracte schilderkunst. Japanse technieken spelen een grote rol in zijn werk. Hij wordt ook geïnspireerd door de bushido, Hewett woont sinds 1988 in Japan. Zijn kunstwerken hangen prominent voor … Lees verder

Onigiri: Rice Balls

Japanology Plus - seizoen 2.95 (13-11-2018)

Met 10 miljard gegeten per jaar, zijn onigiri (rijstballen) een van de populairste voedingsmiddelen van Japan. Ze combineren rijst, zout, nori zeewier en een vulling om een ​​eenvoudige maaltijd te creëren, perfect om onderweg te eten. Hoofdgast is Yusuke Nakamura, … Lees verder

Aquariums (Plus)

Japanology Plus - seizoen 2.94 (06-11-2018)

Aquariums Twintig procent van alle grote aquariums staat in Japan. Sommigen zijn gespecialiseerd in één bepaalde vissoort, zoals kwallen, of zalm, waar je elders dolfijnenshows kunt meemaken. Het eerste publieke aquarium van Japan opende in 1882, in Ueno Zoo. Deze … Lees verder