Expert craft skills

Japanology Plus - seizoen 3.33 (15-09-2020)

Door de Japanse geschiedenis heen werd het dagelijks leven en werken verbeterd door deskundige handwerkslieden. Behendigheid en beoordelingsvermogen werden toegepast door anonieme lokale ambachtslieden, die ze van generaties hebben geërfd. Hoofdgast is Fukasawa Naoto, een gerenommeerde productontwerper die ook directeur … Lees verder

Geisha: A Sunset Trade?

Japanology Plus - seizoen 3.32 (08-09-2020)

Geisha zijn er al honderden jaren, maar in het moderne Japan neemt het aantal af. Japanology Plus: toont de wereld van de geisha en de problemen die voor hen liggen. De belangrijkste gasten, Watanabe Kazuko en Mayumi, runnen een geishavereniging … Lees verder

Wasabi

Japanology Plus - seizoen 3.31 (01-09-2020)

Wasabi is een plant die van nature groeit in de bergvalleien van Japan. De wortel wordt gebruikt om een pasta te maken met een kenmerkende groene kleur en een scherpe smaak. Wasabi wordt meestal geserveerd bij sushi en soba, en … Lees verder

Japan vs. Epidemics

Japanology Plus - seizoen 3.30 (18-08-2020)

Door de eeuwen heen heeft Japan te maken gehad met herhaalde uitbraken van ziekten zoals pokken, mazelen en cholera. Waar dachten de mensen uit het verleden dat deze epidemieën vandaan kwamen? En hoe gingen ze er mee om? Thema van … Lees verder

Japanophiles: Johan Nilsson Bjoerk

Japanology Plus - seizoen 3.29 (04-08-2020)

Rakugo is een traditionele vorm van verhalenvertellen die opkwam in het 17e-eeuwse Japan. Met minimale rekwisieten creëert een enkele artiest grappige en soms ontroerende scènes met meerdere personages. Johan Nilsson Bjoerk uit Zweden is een van de weinige buitenlandse Rakugo-professionals … Lees verder

Miso

Japanology Plus - seizoen 3.28 (21-04-2020)

Miso, een gefermenteerde sojabonenpasta, is een fundament van de Japanse keuken. Voor veel Japanners biedt het de smaak van thuis. Het is gemaakt met koji-schimmel, een fermentatiestarter die floreert in Japan. Universiteitsprofessor Kanauchi Makoto, legt de gezondheidsvoordelen uit en demonstreert … Lees verder

Laundry services

Japanology Plus - seizoen 3.27 (07-04-2020)

Er zijn meer dan 90.000 schoonmaakbedrijven in Japan en een groot aantal Japanners gebruikt ze regelmatig. Innovatieve machines maken het proces goedkoop en efficiënt. Hardnekkige vlekken worden verwijderd door meesters in hun vak.

Tohoku Nine Years On: Voices of the deceased

Japanology Plus - seizoen 3.25 (17-03-2020)

In maart 2011 verwoestten een catastrofale aardbeving en tsunami gemeenschappen aan de oostkust van Tohoku, in het noordoosten van Japan. We bezoeken de regio negen jaar later om te leren hoe mensen met de ramp en de nasleep ervan zijn … Lees verder

Tohoku Nine Years On: Living with Ghosts

Japanology Plus - seizoen 3.24 (11-03-2020)

In maart 2011 verwoestten een catastrofale aardbeving en tsunami gemeenschappen aan de oostkust van Tohoku, in het noordoosten van Japan. 9 jaar later bezoeken we de regio om te zien hoe mensen met de ramp en de nasleep ervan zijn … Lees verder

Sunakku Bars

Japanology Plus - seizoen 3.23 (18-02-2020)

Een “Sunakku” is een kleine bar met aanrecht en een vriendelijke gastheer. Er zijn duizenden van hen verspreid over het land, en veel Japanners bezoeken hen regelmatig om over hun dag te praten, karaoke te zingen en nieuwe mensen te … Lees verder

Japanophiles: Thomas Ainsworth

Japanology Plus - seizoen 3.22 (28-01-2020)

Ambachtelijk gebrouwen bier staat volop in de belangstelling in Japan. Een pub in de prefectuur Kyoto neemt een bijzonder innovatieve benadering aan – ze gebruiken Japanse ingrediënten zoals thee, zout en citrusfruit om nieuwe en interessante bieren te brouwen. Een … Lees verder

Osechi – New Year’s Food

Japanology Plus - seizoen 3.21 (07-01-2020)

Op nieuwjaarsdag komen Japanse families samen om een speciale maaltijd te delen. Deze Osechi bestaat uit meerdere kleurrijke gerechten, vaak geserveerd in dozen met meerdere lagen. Het gebruik is de laatste jaren gediversifieerd, maar het blijft diep geworteld in de … Lees verder

Katsura Imperial Villa (mini-special)

Begin Japanology Special Mini 11 (04-05-2014)

Katsura Imperial Village (mini-special)

Autumn leaves (mini-special)

Begin Japanology Special Mini 23 (08-06-2014)

Autumn leaves (mini-special)

Kaiseki cuisine (mini-special)

Begin Japanology Special Mini 27 (22-06-2014)

Kaiseki cuisine (mini-special)

Yoshoku (mini-special)

Begin Japanology Special Mini 28 (24-06-2014)

Yoshoku (mini-special)

The game of Go (mini-special)

Begin Japanology Special Mini 34 (28-10-2014)

The game of Go (mini-special)

Wagashi Traditional Japanese Confections (mini-special)

Begin Japanology Special Mini 08 (27-04-2014)

Wagashi (mini-special)

Tea Rooms (mini-special)

Begin Japanology Special Mini 04 (13-04-2014)

Tea Rooms (mini-special)

The 53 stations of Tokaido – Hiroshige (mini-special)

Begin Japanology Special Mini 03 (08-04-2014)

The 53 stations of Tokaido – Hiroshige (mini-special)