Wasabi is een plant die van nature groeit in de bergvalleien van Japan. De wortel wordt gebruikt om een pasta te maken met een kenmerkende groene kleur en een scherpe smaak. Wasabi wordt meestal geserveerd bij sushi en soba, en … Lees verder
Japan vs. Epidemics
Door de eeuwen heen heeft Japan te maken gehad met herhaalde uitbraken van ziekten zoals pokken, mazelen en cholera. Waar dachten de mensen uit het verleden dat deze epidemieën vandaan kwamen? En hoe gingen ze er mee om? Thema van … Lees verder
Japanophiles: Johan Nilsson Bjoerk
Rakugo is een traditionele vorm van verhalenvertellen die opkwam in het 17e-eeuwse Japan. Met minimale rekwisieten creëert een enkele artiest grappige en soms ontroerende scènes met meerdere personages. Johan Nilsson Bjoerk uit Zweden is een van de weinige buitenlandse Rakugo-professionals … Lees verder
Miso
Miso, een gefermenteerde sojabonenpasta, is een fundament van de Japanse keuken. Voor veel Japanners biedt het de smaak van thuis. Het is gemaakt met koji-schimmel, een fermentatiestarter die floreert in Japan. Universiteitsprofessor Kanauchi Makoto, legt de gezondheidsvoordelen uit en demonstreert … Lees verder
Laundry services
Er zijn meer dan 90.000 schoonmaakbedrijven in Japan en een groot aantal Japanners gebruikt ze regelmatig. Innovatieve machines maken het proces goedkoop en efficiënt. Hardnekkige vlekken worden verwijderd door meesters in hun vak.
Tohoku Nine Years On: Voices of the deceased
In maart 2011 verwoestten een catastrofale aardbeving en tsunami gemeenschappen aan de oostkust van Tohoku, in het noordoosten van Japan. We bezoeken de regio negen jaar later om te leren hoe mensen met de ramp en de nasleep ervan zijn … Lees verder
Tohoku Nine Years On: Living with Ghosts
In maart 2011 verwoestten een catastrofale aardbeving en tsunami gemeenschappen aan de oostkust van Tohoku, in het noordoosten van Japan. 9 jaar later bezoeken we de regio om te zien hoe mensen met de ramp en de nasleep ervan zijn … Lees verder
Sunakku Bars
Een “Sunakku” is een kleine bar met aanrecht en een vriendelijke gastheer. Er zijn duizenden van hen verspreid over het land, en veel Japanners bezoeken hen regelmatig om over hun dag te praten, karaoke te zingen en nieuwe mensen te … Lees verder
Japanophiles: Thomas Ainsworth
Ambachtelijk gebrouwen bier staat volop in de belangstelling in Japan. Een pub in de prefectuur Kyoto neemt een bijzonder innovatieve benadering aan – ze gebruiken Japanse ingrediënten zoals thee, zout en citrusfruit om nieuwe en interessante bieren te brouwen. Een … Lees verder
Osechi – New Year’s Food
Op nieuwjaarsdag komen Japanse families samen om een speciale maaltijd te delen. Deze Osechi bestaat uit meerdere kleurrijke gerechten, vaak geserveerd in dozen met meerdere lagen. Het gebruik is de laatste jaren gediversifieerd, maar het blijft diep geworteld in de … Lees verder
Katsura Imperial Villa (mini-special)
Katsura Imperial Village (mini-special)
Autumn leaves (mini-special)
Autumn leaves (mini-special)
Kaiseki cuisine (mini-special)
Kaiseki cuisine (mini-special)
Yoshoku (mini-special)
Yoshoku (mini-special)
The game of Go (mini-special)
The game of Go (mini-special)
Wagashi Traditional Japanese Confections (mini-special)
Wagashi (mini-special)
Tea Rooms (mini-special)
Tea Rooms (mini-special)
The 53 stations of Tokaido – Hiroshige (mini-special)
The 53 stations of Tokaido – Hiroshige (mini-special)
Donburi: Rice bowls
“Donburi” is een kom rijst met verschillende toppings. Het is snel, goedkoop en lekker, waardoor het een van de favoriete comfortproducten van Japan is. Een enorm aantal opties varieert van de klassieke Katsudon (gebakken varkensvlees en ei) tot de extravagante … Lees verder
Japanophiles: Wolfgang Loeger
In 1987 verliet Wolfgang Loeger zijn geboorteland Oostenrijk en kwam naar Japan. Na bijna drie decennia als ski-instructeur verhuisde hij naar Tokio en werd taxichauffeur. Buitenlandse taxichauffeurs zijn niet gebruikelijk in Japan, maar de kennis en het enthousiasme van Loeger … Lees verder