Kyudo

Begin Japanology - seizoen 1.7 (26-05-2008)

Kyūdo: De weg van de boog Kyūdo is de Japanse weg van de boog. Kyūdo is gebaseerd op kyūjutsu, uitgevonden door de samurai in feodaal Japan. Kyūdo wordt wereldwijd door duizenden mensen beoefend. In het premoderne Japan was het boogschieten geen sport, … Lees verder

Yoshoku

Begin Japanology - seizoen 1.6 (19-05-2008)

Yoshoku: westerse gerechten Yōshoku (洋食) verwijst naar Japanse gerechten die een combinatie zijn van bestaande Japanse gerechten en westerse invloeden. In de Meiji-periode (1868-1912) stond het land open voor westerse invloed, ook op culinair gebied. Op deze manier ontstonden unieke, … Lees verder

Tsukiji Market

Begin Japanology - seizoen 1.5 (12-05-2008)

Tsukiji vismarkt Tsukiji is de grootste vismarkt ter wereld en ook één van de grootste markten ter wereld. De omzet bedraagt maar liefst twee miljard yen per dag. De markt trekt ook veel bezoekers, uit binnen- en buitenland. De handelaren op … Lees verder

Rakugo

Begin Japanology - seizoen 1.4 (05-05-2008)

Lacquerware

Begin Japanology - seizoen 1.3 (28-04-2008)

Japans Lakwerk Lakwerk duidt op voorwerpen, vaak van hout vervaardigd, die zijn voorzien van een kenmerkende rode of zwarte laklaag. Aanvankelijk fungeert lak als beschermlaag, maar in het toenmalige China wordt lak al snel zeer gewaardeerd door de glanzende uitstraling. … Lees verder

Miyazawa Kenji

Begin Japanology - seizoen 1.2 (21-04-2008)

Kenji Miyazawa, dichter en auteur Kenji Miyazawa (宮沢 賢治, 27 Augustus 1896 – 21 September 1933) was een dichter en auteur van jeugdliteratuur in de vroege Shōwa periode (1926 – 1989). Hij is ook nu nog zeer populair in Japan. … Lees verder

Bento

Begin Japanology - seizoen 1.1 (14-04-2008)

Bento : De Japanse lunchdoos Deze aflevering gaat over de herkomst en evolutie van de Japanse lunchdoos. Waar de lunchtrommel in Nederland vaak gevuld is met een functionele boterham, is de Bento gevuld met een rijk versierde lunch. De lunchdoos … Lees verder