Tokyo Rail Network

Japanology Plus - seizoen 2.33 (23-02-2017)

Tokyo Rail Network Het spoorwegnetwerk in en om Tokyo is een van de meest complexe van de wereld.  Het is niettemin zeer efficiënt en beroemd om haar veiligheid en punctualiteit. In deze aflevering wordt uit de doeken gedaan dat dit … Lees verder

Sleep

Japanology Plus - seizoen 2.32 (16-02-2017)

Sleep Japans spenderen minder tijd aan in slaap elke nacht dan mensen in veel andere landen, een situatie die kan voortvloeien uit een 24-uurs, on-the-go cultuur en een sterke werkethiek. De vraag naar kwaliteitsslaap heeft ertoe geleid dat hotels, langeafstandsbussen … Lees verder

Okinawan Karate

Japanology Plus - seizoen 2.31 (09-02-2017)

Okinawan Karate Karate wordt beoefend door meer dan 60 miljoen mensen over de hele wereld en haar wortels liggen in Okinawa. Okinawan karate, de meest traditionele vorm, staat bekend om de brute kracht van zijn slagen. Maar die kracht wordt … Lees verder

Moving Services

Japanology Plus - seizoen 2.30 (02-02-2017)

Verhuizers De verhuizers van Japan zijn efficiënt, effectief en snel.

Noh Theatre

Japanology Plus - seizoen 2.29 (26-01-2017)

Noh-theater Noh theater zou de oudste hedendaagse uitvoerende kunst ter wereld zijn. 650 jaar geleden ontstaan, heeft het een tijd van nationale turbulentie overleefd met behulp van samurai krijgsheren, en het staat vandaag ook nog steeds volop in de belangstelling. … Lees verder

Japanophiles Carine Lafitte

Japanology Plus - seizoen 2.28 (05-01-2017)

Japanophiles Carine Lafitte We ontmoeten een nakai, een serveerster bij een luxe Japans restaurant. Carine Lafitte uit Frankrijk vertelt over de uitdagingen van haar veeleisende traditionele baan.

Hairdressing

Japanology Plus - seizoen 2.27 (22-12-2016)

Uit een enquête onder buitenlandse bezoekers aan Japan bleek dat 40% van de vrouwen uit andere delen van Azië een Japanse schoonheidssalon willen proberen. Dit is een indicatie van de grote aantrekkingskracht van de Japanse kapsalons, waar de klant over … Lees verder

Sweets and snacks

Japanology Plus - seizoen 2.26 (15-12-2016)

Sweets and snacks From a rainbow of flavored chocolates to regional treats, Japanese sweets and snacks are tasty, and great to look at. Various kinds of snack foods became widely sold more than a century ago when Western-style sweets started … Lees verder

Day care for kids

Japanology Plus - seizoen 2.25 (08-12-2016)

Day care for kids With more women in Japan entering the workforce, day care for small children is a hot topic. While big cities have too few day-care center, elsewhere many are closing down. This time on Japanology Plus, we … Lees verder

Katsuobushi

Japanology Plus - seizoen 2.24 (01-12-2016)

Katsuobushi In 2013, Japanese food, washoku, was added to UNESCO’s Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity, a move that put this already highly regarded cuisine still more firmly in the global spotlight. In contrast to the other … Lees verder

Japanophiles Paul Lorimer

Japanology Plus - seizoen 2.23 (03-11-2016)

Japanophiles Paul Lorimer Deze editie toont de in Nieuw Zeeland geboren pottenbakker Paul Lorimer, die al sedert 1977 in Okayama Prefecture de bizen traditie bestudeert en voortzet.

Paper

Japanology Plus - seizoen 2.22 (20-10-2016)

Paper Deze editie gaat in op het gebruik van papier in de Japanse samenleving. Washi, Japans papier, wordt al eeuwen lang gemaakt en gebruikt in de huizenbouw voor shoji, fusuma en wordt steeds sterker. Papier wordt ook gebruikt voor de … Lees verder

Japanese, sensitive to smells

Japanology Plus - seizoen 2.21 (13-10-2016)

Japanese, sensitive to smells Japan heeft gecertificeerde professionals die offensieve en onaangename geuren onderzoeken en analyseren.

Schoolclub activities

Japanology Plus - seizoen 2.20 (06-10-2016)

Schoolclub activiteiten 90% van Japan’s junior-highschool en 70% van de highschool studenten volgen na schooltijd extra-curriculaire activiteiten op de schoolcampus. Ze zijn er tot zes uur ’s avonds te vinden en vaak ook in het weekend en tijdens vakanties. Deze … Lees verder

Volcanoes (Plus)

Japanology Plus - seizoen 2.19 (29-09-2016)

Japan is een vulkanische hotspot, met 7 procent van alle vulkanen ter wereld. De archipel bevat in feite 110 actieve vulkanen en door de geschiedenis heen is Japan overgeleverd aan de angstaanjagende kracht van vulkanen.

Restoring castles

Japanology Plus - seizoen 2.18 (08-09-2016)

Restoring castles Japanse kastelen zijn meesterwerken van hout en steen. Ze werden voorzien van allerlei verdedigingsmechanieken en waren een symbool van autoriteit. Tegenwoordig zijn de kastelen gewaardeerde bezienswaardigheden en populair bij toeristen. De elegante bouwstijlen van de kastelen en de … Lees verder

A nation of singers

Japanology Plus - seizoen 2.17 (01-09-2016)

A nation of singers In deze editie van japanologie Plus, zien en horen we waarom Japanners houden van samen zingen. Hiroshi Watanabe, een musicoloog, analyseert verschillende vormen van sociale verandering door de lens van de muziek. En in Plus One, … Lees verder

Bridges (Plus)

Japanology Plus - seizoen 2.16 (25-08-2016)

Bruggen In Japan, met haar talloze eilanden, rivieren en anderszins moeilijk bereikbare plekken, horen bruggen bij de meest essentiële manieren om ergens te komen. Technieken om bruggen te bouwen zijn eeuwenlang geperfectioneerd, en nu is Japan een lichtend voorbeeld van … Lees verder

Toilets (Plus)

Japanology Plus - seizoen 2.15 (18-08-2016)

Toilets Japan is berucht om haar high-tech toiletten met, onder andere, sproeikoppen met verscheidene standen. Die toilet-technologie evolueert nog steeds op unieke manieren. Na maanden van research, vond een Japanse toiletfabrikant de ideale temperatuur voor een waterstraal die ‘de boel’ … Lees verder

Japanophiles – Rezaul Karim Chowdhury

Japanology Plus - seizoen 2.14 (11-08-2016)

Rezaul Karim Chowdhury Rezaul Karim Chowdhury is een chefkok uit Bangladesh die in Japan al jaren op zoek is naar de perfecte soba-noedels. Hij bemeestert het eeuwenoude traditionele vak van het vervaardigen van deze noedels van boekweitmeel.