Japanophiles – Yoram Ofer

Japanology Plus - seizoen 2.41 (23-05-2017)

Yoram Ofer is een Israeli, wonend in Tokyo en gespecialiseerd in sake, rijstwijn.

Cafes (Plus)

Japanology Plus - seizoen 2.40 (02-05-2017)

Cafes Net als in de rest van de wereld drinkt men in Japan graag koffie. De eerste cafe’s verschenen in Japan aan het einde van de negentiende eeuw en inmiddels drinkt men in Japan meer koffie dan Frankrijk, of Italië! … Lees verder

Japanese curry

Japanology Plus - seizoen 2.39 (19-04-2017)

Japanese curry Mensen zijn vaak verrast te zien dat er curry besteld kan worden in Japanse restaurants, maar in werkelijkheid is ‘Karree raisu’ (カレー ライス), of Japanse curry rijst, zo alomtegenwoordig in het Japans huishouden dat het goed zou kunnen … Lees verder

Driving Schools

Japanology Plus - seizoen 2.38 (12-04-2017)

Driving schools Wie een rijbewijs wenst te halen in Japan, gaat naar een speciale driving school. Er wordt een cursustraject aangeboden op een trainingscircuit compleet met onder meer met spoorbomen en heuvels. Sommige driving schools hebben een eigen dormitory om … Lees verder

Buddhist Altars

Japanology Plus - seizoen 2.37 (04-04-2017)

Boeddhistische altaren Een boeddhistisch altaar, of butsudan, vind je in veel huizen in Japan. Familieleden knielen  op zoek naar verlichting en zijn bezig met herinneringen aan verloren geliefden. Veel butsudan worden gemaakt door teams van deskundige ambachtslieden. Expert is Kazunori … Lees verder

Japanophiles: Zoe Vincent

Japanology Plus - seizoen 2.36 (30-03-2017)

Japanophiles: Zoe Vincent Zoe Vincent is Engelse en werkt voor een organisatie die toerisme in Fukushima bevordert. Ze reist rond de prefectuur, zoekt traditionele cultuur en evenementen, en schrijft online en in het Engels over haar ervaringen. Maar Fukushima heeft … Lees verder

Japanophiles Randy Channell Soei

Japanology Plus - seizoen 2.35 (09-03-2017)

Japanophiles Randy Channell Soei Randy Channell Soei, Canadees, is een van de weinige buitenlanders die gekwalificeerd zijn om elk aspect van de theeceremonie te onderwijzen, een verfijnde choreografie van precieze beweging en bewustzijn. Channell kwam oorspronkelijk naar Japan om vechtsporten … Lees verder

Denim

Japanology Plus - seizoen 2.34 (02-03-2017)

Denim Jeans, spijkerbroeken, zijn over de hele wereld populair. Ook Japan produceert een flinke collectie. Shinsaku Sugiya, de vice president van Shujitsu University, is de auteur van een boek over Japanse jeans.

Tokyo Rail Network

Japanology Plus - seizoen 2.33 (23-02-2017)

Tokyo Rail Network Het spoorwegnetwerk in en om Tokyo is een van de meest complexe van de wereld.  Het is niettemin zeer efficiënt en beroemd om haar veiligheid en punctualiteit. In deze aflevering wordt uit de doeken gedaan dat dit … Lees verder

Sleep

Japanology Plus - seizoen 2.32 (16-02-2017)

Sleep Japans spenderen minder tijd aan in slaap elke nacht dan mensen in veel andere landen, een situatie die kan voortvloeien uit een 24-uurs, on-the-go cultuur en een sterke werkethiek. De vraag naar kwaliteitsslaap heeft ertoe geleid dat hotels, langeafstandsbussen … Lees verder

Okinawan Karate

Japanology Plus - seizoen 2.31 (09-02-2017)

Okinawan Karate Karate wordt beoefend door meer dan 60 miljoen mensen over de hele wereld en haar wortels liggen in Okinawa. Okinawan karate, de meest traditionele vorm, staat bekend om de brute kracht van zijn slagen. Maar die kracht wordt … Lees verder

Moving Services

Japanology Plus - seizoen 2.30 (02-02-2017)

Verhuizers De verhuizers van Japan zijn efficiënt, effectief en snel.

Noh Theatre

Japanology Plus - seizoen 2.29 (26-01-2017)

Noh-theater Noh theater zou de oudste hedendaagse uitvoerende kunst ter wereld zijn. 650 jaar geleden ontstaan, heeft het een tijd van nationale turbulentie overleefd met behulp van samurai krijgsheren, en het staat vandaag ook nog steeds volop in de belangstelling. … Lees verder

Japanophiles Carine Lafitte

Japanology Plus - seizoen 2.28 (05-01-2017)

Japanophiles Carine Lafitte We ontmoeten een nakai, een serveerster bij een luxe Japans restaurant. Carine Lafitte uit Frankrijk vertelt over de uitdagingen van haar veeleisende traditionele baan.

Hairdressing

Japanology Plus - seizoen 2.27 (22-12-2016)

Uit een enquête onder buitenlandse bezoekers aan Japan bleek dat 40% van de vrouwen uit andere delen van Azië een Japanse schoonheidssalon willen proberen. Dit is een indicatie van de grote aantrekkingskracht van de Japanse kapsalons, waar de klant over … Lees verder

Sweets and snacks

Japanology Plus - seizoen 2.26 (15-12-2016)

Sweets and snacks From a rainbow of flavored chocolates to regional treats, Japanese sweets and snacks are tasty, and great to look at. Various kinds of snack foods became widely sold more than a century ago when Western-style sweets started … Lees verder

Day care for kids

Japanology Plus - seizoen 2.25 (08-12-2016)

Day care for kids With more women in Japan entering the workforce, day care for small children is a hot topic. While big cities have too few day-care center, elsewhere many are closing down. This time on Japanology Plus, we … Lees verder

Katsuobushi

Japanology Plus - seizoen 2.24 (01-12-2016)

Katsuobushi In 2013, Japanese food, washoku, was added to UNESCO’s Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity, a move that put this already highly regarded cuisine still more firmly in the global spotlight. In contrast to the other … Lees verder

Japanophiles Paul Lorimer

Japanology Plus - seizoen 2.23 (03-11-2016)

Japanophiles Paul Lorimer Deze editie toont de in Nieuw Zeeland geboren pottenbakker Paul Lorimer, die al sedert 1977 in Okayama Prefecture de bizen traditie bestudeert en voortzet.

Paper

Japanology Plus - seizoen 2.22 (20-10-2016)

Paper Deze editie gaat in op het gebruik van papier in de Japanse samenleving. Washi, Japans papier, wordt al eeuwen lang gemaakt en gebruikt in de huizenbouw voor shoji, fusuma en wordt steeds sterker. Papier wordt ook gebruikt voor de … Lees verder