Japan heeft een serieuze voorliefde om dingen in het klein te doen. Of het nu gaat om capsulespeelgoed, modeltreinen, diorama’s of meer, het land heeft een talent voor uiterst gedetailleerde, perfecte verkleinde weergaven van de werkelijkheid. Hoe en waarom – zoveel aandacht wordt besteed aan geminiaturiseerde details, en welk verband de liefde van miniaturen heeft met de Japanse samenleving als geheel, is het thema van deze editie van Japanology Plus.
Hoewel miniatuurkunst en -ontwerp over de hele wereld bestaat, lijkt Japan een speciale eigenschap te hebben om dingen kleiner te maken – er is hier absoluut geen druppel te vinden. Een soort miniatuur genoemd in een vorige editie van Japanology Plus is gashapon of capsulespeelgoed. Dit speelgoed – dat meestal ongeveer 300 yen kost – is klein en goedkoop, maar toch ongelooflijk gedetailleerd. Er zijn veel meer voorbeelden van moderne miniaturen, die we in de loop van het programma bekijken.
Miniaturisatie in Japan strekt zich honderden jaren terug, zeker lang voordat het westerse woord ‘miniatuur’ in het spel kwam. Een voorbeeld zijn de netsuke. Netsuke zijn bevestigingsmiddelen die worden gebruikt om zakjes aan kimono te bevestigen via de obi sjerp. In deze rage van 400 jaar geleden zijn netsuke voorzien van kleine, ingewikkelde gravures van historische figuren, goden, demonen, dieren en nog veel meer.
Een ander voorbeeld van de jarenlange toewijding van Japan aan minitiaturisatie is te vinden in de miniatuurbomen, bonsai genaamd. Bonsai wordt over het algemeen beschouwd als een hobby voor oudere mensen, maar een recente trend genaamd manbonsai laat jonge mensen bonsai met diorama-miniaturen combineren.
Grote exportproducten zoals elektronische apparatuur en motorvoertuigen zijn gevuld met honderden, zo niet duizenden, precisieonderdelen die dezelfde zorg en aandacht vereisen voor details als bonsaiboompjes en netsuke. De liefde van Japan voor de miniatuur heeft het tot een wereldspeler gemaakt op een schaal die allesbehalve klein is.
3 april 2018