Meat

Japanology Plus - seizoen 2.108 (26-03-2019)
Over Begin Japanology

Kobe beef, sukiyaki, yakitori en meer. Als het op vlees aankomt, is Japan een liefhebber. Sinds de opening van de deuren naar de westerse wereld in de jaren 1800, heeft Japan een steeds toenemende hoeveelheid rundvlees, kip en varkensvlees geconsumeerd.

Maar dat was niet altijd het geval, sterker nog, de vleesconsumptie was eigenlijk al meer dan een millennium lang verboden. Deze vlezige editie van Japanology Plus bijt in de relatief ontluikende, maar ongelooflijk gevarieerde vleesetende cultuur van Japan.

De oude Japanners aten vlees, op jacht naar verschillende dieren zoals herten en wilde zwijnen. Maar factoren als rijst die het grootste deel van het Japanse dieet wordt en de adoptie van het boeddhisme, dat dierenmoord verbiedt, leidden tot een daling van de vleesconsumptie. Ten slotte verbood de Tenmu-keizer het eten van vlees rond 675. Dit verbod bleef in principe gelden tot 1872, toen de Meiji-keizer het nieuwe jaar vierde door het eten van vlees.

Tegenwoordig zijn de mensen in Japan weer helemaal gewend aan vlees. In feite verbruikt de gemiddelde Japanse burger nu veel meer vlees dan vis, met het keerpunt eind jaren 2000, volgens een enquête. Het is een snelle stijging geweest voor vlees, met een gemiddelde van slechts 3,5 kg per jaar geconsumeerd per persoon in 1960 tot 30 kg per jaar in 2013. Vanaf 2018 was de meest geconsumeerde vorm van vlees in Japan kip, die het varkensvlees inhaalde. Sommige analisten schrijven de opkomst van kip toe aan ‘salad chicken’, een voorgestoomde, vacuümverpakte variëteit die kan worden gekocht in alomtegenwoordige convenience-winkels in Japan.