In een aankondiging van het televisiefeuilleton “Ik vertrek” werd even een gelukzoekend Nederlands echtpaar in beeld gebracht staande in een bouwval ergens in het platteland van Frankrijk. “Die gekke Fransen..”, mompelde de man tegen zijn vrouw terwijl ze de schouders lieten hangen. Verder ging het fragment niet, men moest maar na het nieuws de gehele uitzending gaan zien. Wij besloten dat niet te gaan doen, wij vonden dat hier niet de Fransen gek waren. Wie in het diepe springt, moet accepteren dat er geen bodem is – of zich terdege voorbereiden op de duik.
Frankrijk spreekt tot de verbeelding, men denkt het te kennen van de vakanties die er worden doorgebracht, van de kaas en het stokbrood dat er gegeten wordt en de wijnen in de schappen van de supermarkt. Frankrijk moedigt zelf niet actief aan om er naar toe te komen. Het brengt geen tv-series uit, specifiek gericht op buitenlanders, over het dagelijks leven, educatie, maatschappelijke systemen, enzovoort.
Japan moedigt evenmin buitenlanders aan om permanent te komen wonen: het land liet in 2014 slechts elf asielzoekers toe. Toeristen zijn echter van harte welkom: Japan heeft gemerkt dat omringende landen in Zuid-Oost Azië goed bezocht worden, en het land kan de inkomsten die het toerisme genereert goed gebruiken bij een mindere economie. Daarnaast is Japan trots op haar cultuur, het culturele erfgoed en de gebruiken. Daar mag over verteld worden.
NHK, de Japanse publieke omroep, maakt daarom al sinds 2008 een serie Engelstalige programma’s die thematisch facetten uit het leven van de Japanners en hun culturele gebruiken prachtig in beeld brengt. Deze serie, “Begin Japanology” wordt wekelijks uitgezonden door NHK World, de internationale uitzenddienst van de omroep. Sinds 2015 is er ook een tweede serie, “Begin Japanology Plus”. De meeste onderwerpen van de eerdere serie van Begin Japanology worden, in een aangepast format, opnieuw behandeld: vermoedelijk wordt, met het oog op de Olympische Spelen van 2020, gepoogd ook een jonger publiek aan te spreken.
Begin Japanology duikt ieder half uur in de cultuur van Japan. De presentator, de in Japan wonende Britse Peter Barakan, introduceert een veelheid aan topics en reikt een informatieve basis aan. Het format van de serie is plezierig, de presentator is bescheiden en laat een keur aan Japanners aan het woord die hun tradities wensen te bewaren en door te geven. Ofschoon de uitzendingen van Begin Japanology steevast traditionele en niet-controversiële thema’s behandelen, is er geen sprake van infotainment of edutainment. Dit is geen programma om bij weg te zappen, het is een serie om van te genieten.
Wanneer “Ik vertrek” de wederwaardigheden van naar Japan emigrerende Nederlanders zou gaan tonen kijken we weer. Degenen die zo’n stap wagen hebben zich in elk geval met behulp van Begin Japanology grondig kunnen voorbereiden.
Begin Japanology bekijken?
NHK World TV biedt de afleveringen van Begin Japanology en Begin Japanology Plus aan als een streaming service op haar website of via de app voor iOS en Android. Ook op Youtube worden de afleveringen gedeeld, niet perse door NHK maar door liefhebbers.
Verschenen edities
Onderstaande lijst toont de tot op heden verschenen edities. Achter de titel treft u de datum waarop de aflevering voor het eerst werd uitgezonden.
Seizoen 11.1 Bento 14-04-08 |
Seizoen 22.1 Nishijin-ori 19-01-09 |
Seizoen 33.1 Sentou 08-01-10 |
Seizoen 44.1 Mochi Rice Cake 13-01-11 |
Seizoen 55.1 Ekiden 12-01-12 |
Seizoen 66.1 Sumo 10-01-13 |
Seizoen 77.1 Persimmons 09-01-14 |
Begin Japanology Special MiniEr is in de loop der jaren ook een aantal mini specials uitgebracht die elk 5 minuten duren en de kern van het thema bondig samenvatten. Special Mini 01: Making Sushi |
Hello:
Today on 04/08/2020, I have seen all the Documentaries from Begin Japanology & Japanology Plus – Japanophiles since November 2019. About 425 documentaries altogether.
They were very educative for learning processes for going to Japan again (my bucket list).
Thank you for your tips. Thank you so much!