Aku no Hana: de eerste anime met rotoscopie

De dag voordat de pilot van anime-serie Aku no Hana werd uitgezonden, hield animatiestudio Zexcs stevig de lippen op elkaar. Ondanks dat de gelijknamige manga al sinds 2009 periodiek gepubliceerd wordt, liet de studio niets los over de personages. Dat is opvallend, zeker in een tijd waar de anime-industrie grotendeels afhankelijk is van de successen van individuele personages. Tijdens de pilot sloeg de nieuwsgierigheid van elke belangstellende al gauw om in een gevoel van wat Freud unheimlichkeit zou noemen.

Zexcs besloot namelijk om rotoscopie te gebruiken voor Aku no Hana. Rotoscopie is een techniek waarbij animatietekenaars opgenomen beelden van menselijke acteurs frame voor frame overtrekken. Deze techniek werd aan het begin van de twintigste eeuw ontwikkeld door Max Fleischer, de oprichter van Fleischer Studios en concurrent van een beginnende Walt Disney. Laatstgenoemde nam de techniek over en maakte er dankbaar gebruik van sinds Snow White and the Seven Dwarfs uit 1937. Fleischer kon kort daarna zijn deuren sluiten terwijl Disney ongeëvenaard succesvol werd.

Sinds de eerste series uit de jaren ‘50 heeft de anime-industrie vrijwel nooit gebruik gemaakt van rotoscopie. Tot nu dan. Trots beschrijft Zexcs Aku no Hana als de eerste Japanese televisie-anime die gemaakt is met rotoscopie. Aanvankelijke reacties van kijkers en met name van fans van de manga waren minder optimistisch gestemd door Zexcs’ experimentele benadering: velen vonden het een belediging tegen de manga.

Inmiddels zijn de meningen aan het bijdraaien. Sommigen zijn dankbaar voor de frisse wind die Aku no Hana door het landschap van grote ogen en uit proportie getrokken lichamen doet waaien. Anderen hadden een aflevering of twee nodig om te kunnen wennen aan een visuele stijl die zo radicaal anders is dan andere anime of zelfs de manga. Er wordt zelfs beweerd dat Aku no Hana de beste serie van het seizoen zou kunnen worden, mits kijkers bereid zijn om over de stilistische drempel heen te stappen.

Aku no Hana wordt elke vrijdag uitgezonden op de Japanse televisie. De serie is inmiddels gelicenseerd door Sentai Filmworks.

Het personage Sawa Nakamura zoals afgebeeld in de manga (links) en anime (rechts).

Het personage Sawa Nakamura zoals afgebeeld in de manga (links) en anime (rechts).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *