Workshop Washi, Japans papierscheppen door Yuriko Miyoshi


  • Data:
  • Locatie: Tulip Graphics
  • Noord IJsselkade 6
    Oudewater


Laten we zelf papier maken van de Japanse Kozo.
En omdat we willen dat je het verschil in kwaliteit van washi-papier kent, bieden we ook speciale gampi-grondstoffen aan.

Ik zou je, als je geïnteresseerd bent in Japan of Washi, het verschil tussen de traditionele japanse manier en de westerse manier van papierscheppen willen uitleggen.
De traditionele methode van japans papiermaken, de voorbereiding om Kozo bast te koken, schoon te maken, de vezel te stampen en het papier te scheppen tot het drogen, is anders dan de europese manier. Tijdens deze korte workshop hebben we zelf niet de tijd om plantvezels te verwerken. In de eenvoudige demo, introduceer ik de echte materialen en dit proces.
Materialen en gereedschap zijn ook anders. Met japans gereedschap kun je ervaren hoe op een eenvoudige manier je eigen speciale papier te maken.

(1) De traditionele manier met behulp van japans gereedschap met japanse originele vezelmaterialen.
(2) Gebruik van japans gereedschap en ook europees gereedschap voor het hergebruiken van verschillende pulpmaterialen, waaronder enkele japanse papiersoorten en ook Hahnemühle etspapier.
(3) Ik kan ook mijn proefdrukken van etsen en houtsneden op verschillende soorten Washi tonen. Het moet heel interessant zijn om met je eigen ogen en handen het verschil te kunnen zien en voelen, en ook om verschillen tussen papieren te kunnen horen.

Yuriko Miyoshi studeerde grafische technieken in Tokio en heeft een Japans diploma van Master of Fine Art aan de beroemde Musashino Art University in Tokio. Sinds 1985 is ze begonnen met haar ‘reizen met mijn prenten’. Haar prenten bevinden zich in particuliere en openbare collecties, zoals het British Museum in Londen. Sinds 2003 is haar werkbasis in Nederland. Haar specialiteiten zijn vooral de etstechniek op Japans papier, maar ook combinaties van grafiek en keramiek, Japanse houtsneden, papiermaken, incl. materialen en historische informatie. Als freelance kunstenaar introduceert ze eenvoudige maar ook onbekende grafische technieken en Japanse papieren door middel van haar lezingen, demonstraties en workshops op verschillende locaties. Ze geeft de workshops in het Engels en Nederlands, gemengd met Japanse uitdrukkingen. Yuriko’s workshops zijn erg populair.

Meer informatie: hanga-land.blogspot.com