Workshop Sumi-e


  • Locatie: Zen.nl Eindhoven
  • Tongelresestraat 301
    5642 NB Eindhoven

  • Toekomstige data:

In Japan wordt Zen-schilderen Sumi-e genoemd: ‘Sumi’ betekent zwarte inkt en ‘e’ betekent schilderij. Het witte vlak (het papier) stelt het universum voor en de inkt de materiële vormen die onophoudelijk verschijnen en weer verdwijnen. Sumi-e is een verdieping en aanvulling op meditatie en kan veel inzichten verschaffen in de geest waarin we onze acties uitvoeren. Via de streek van een penseel wordt helder waar we wel en waar we geen aandacht en concentratie hebben. In die zin is het een krachtig hulpmiddel om ons bewust te worden van hoe de aandachtige concentratie wordt afgeleid door onze emoties, onze innerlijke criticus, of de acties van anderen.

Marjanne Geurtsen is kunstenares, haar sumi-e-meester is Beppe Mokuza wiens wijze van het zeer traditionele 12e eeuwse Japans inkt-schilderen zij weer doorgeeft. Je kunt haar sumi-e schilderijen zien in de zendo Eindhoven.

Je begint stapsgewijs met het schilderen van de bamboe, de stam, knoopjes, takken, blaadjes en alle varianten. Daarna de orchidee, pruimenbloesem, chrysant. Je leert over het gebruik van de vier schatten: penselen, papier, inkt, de inktsteen. Welke penselen zijn geschikt en hoe hanteer je de penselen, waarbij je op je adem schildert en je penseel ook de ruimte geeft.
Sumi-e schilderen is een verbinding maken tussen je hoofd, hart en hand. Tijdens de workshop wordt de nodige achtergrondinformatie gegeven en zo een verbinding gelegd tussen het schilderen, de filosofie en geschiedenis.
De begeleiding vindt plaats in kleine groepen, aangepast aan ieders individuele niveau.

Meer in formatie: Zen.nl