Workshop Japans Keukenmes smeden


  • Locatie: Smederij Atelier Alkmaar
  • Herculesstraat 18-20
    1812 PG Alkmaar

  • Toekomstige data:

Deze workshop is geschikt als je voor het eerst komt smeden, maar ook als je vaker geweest bent, kunnen we je altijd nog extra ervaring en handigheidjes meegeven. We werken met het uitzonderlijke Shiro Gami staal. Dit is een staalsoort afkomstig uit Japan, 1 fabrikant mag het materiaal uit de grond halen. Het heeft uitzonderlijke kwaliteiten omdat het van nature een klein beetje titaan bevat, en verder is het vrij hoog in koolstofgehalte. Dit maakt dat het uitzonderlijk scherp en hard te maken is.

Kies je voor Traditioneel gevouwen staal? Dan gebruiken we dit als basismateriaal, en voegen er een legering bij, om te zorgen dat je de kenmerkende ‘hada’ of grein krijgt, die je wellicht bekend is van de Japanse zwaarden.

Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om jouw mes. En het ervaren van het zelf smeden, en dat ga je doen samen met onze zeer ervaren smeden in een goed geoutilleerde werkplaats. Ook het heft breng je zelf in vorm, uit 1 stuk hout of desgewenst hoorn of een ander materiaal uit de winkel dat je aanspreekt. Lichtgekleurd essenhout is standaard inbegrepen. Je mag dit vormgeven naar eigen inzicht, maar ook weer met enthousiaste assistentie (en de juiste machines).

En natuurlijk leggen we je ook graag uit hoe je het mes in top-conditie houdt, voor een leven lang plezier.

  • Minimum leeftijd: 15 jaar
  • Start- en eindtijd: 9:30 uur aanvang, 10:00 uur start, eindtijd 17:00 uur. Houd er rekening mee dat het een half uurtje uit kan lopen, we maken liever mooie messen dan dat we gaan haasten.
  • Benodigdheden (PBM’s) Handschoenen en een veiligheidsbril. Gehoorbescherming wordt verstrekt, kun je ook meebrengen. Zelf geen bril en/of handschoenen in bezit? Deze kunnen ter plaatse aangeschaft worden. Lees de veiligheidsvoorschriften (onderstaand) goed door, hierin staan ook aanwijzingen voor de kleding die je draagt als je komt smeden.
  • Ervaring noodzakelijk? Onze workshops zijn erop bedacht dat je zonder ervaring een succesvolle dag kunt hebben.
  • Lunch inclusief? Je mag zelf een broodje meebrengen, óf gebruik maken van onze luxe barbecue catering om je dagje uit helemaal compleet te maken. De prijs voor een uitgebreide en goed verzorgde lunch is €18,50 p.p. Deze kun je ’s ochtends bij het inchecken boeken, of alvast vooruit hier in de webshop.

Meer informatie: Smederij Atelier Alkmaar