Wijsheid en pracht uit het land van de rijzende zonDe Vriendendag 2023 van de ISVW (Internationale school voor Wijsbegeerte in Leusden) op zondag 21 mei staat in het teken van oosters denken en de culturele achtergrond van Japan. Op deze dag laten we deelnemers kennis maken met uiteenlopende aspecten van de Japanse cultuur. We hebben deskundige inleiders en inspirerende workshopleiders bereid gevonden om hun expertise te delen met bezoekers van deze dag. Hieronder geven we alvast een voorproefje van de inhoud van het dagprogramma.

Dr. Michel Dijkstra, die momenteel werkt aan een overzichtswerk over oosters denken, start de dag met een lezing getiteld ‘Wat is Japanse filosofie? Spiegel voor het Westen.’ Hij zal ons meenemen in het verschil in oosters en westers denken met aandacht voor Zenmeester Dōgen. Michel Dijkstra heeft diverse boeken op zijn naam staan waaronder Basisboek Oosterse Filosofie en De Essentie van Dōgen.

Yvonne Schoutsen sluit de dag af met een lezing over haar verblijf in Japan en over haar boek ‘Tokiko, geschenk aan een Geisha’. Ze schreef deze familiegeschiedenis over de moeder van haar Japanse partner Yutaka Ito die de naam Tokiko droeg. Tokiko’s pleegmoeder werd in de twintiger jaren opgeleid tot geisha in de Chinese havenstad Tsingtao, toentertijd een kolonie van Japan. Daarnaast schreef Yvonne Schoutsen het boek ‘De magie van Shikoku, pelgrim op het eiland van 88 tempels’ over haar wandeling van 1200 km op het eiland Shikoku.

Basil Claeys, filosoof, net teruggekomen van een langer verblijf in Japan, zal in de middag een presentatie geven over zijn uitwisseling van een jaar als zeventienjarige westerse stadstiener in een Japans dorp en zijn studie van de Japanse taal. Ondertussen zeven jaar, een masterdiploma filosofie en een intensieve studie van het Japanse schrift verder, zal hij vanuit zijn persoonlijk ervaringen de Japanse cultuur, filosofie en taal bespreken.

De volgende workshops zijn te volgen:

  • Sumi e techniek, Japans penseelschilderen met Martha Goedings
  • Raku techniek en Ikebana door Anke van der Kwaak
  • Japanse Theeceremonie met Takahide Suzuki (NB: deze workshop is in het Engels)
  • Origami, de mythe van de kraanvogel, met Anne Hesseling
  • Boogschieten met Jac Rongen
  • Japans lakwerk, demonstratie met Dave van Gompel en Japanse zoetwaren met Shiori Fujisawa
  • Presentatie over ‘Een westerse tiener in Japan. Cultuurshock van formaat’ met Basil Claeys

Iedereen kan genieten van een Japanse lunch rond het middaguur en Japanse hapjes na afloop van de laatste lezing.

Relevante boeken zijn deze dag aanwezig op de leestafel van Peter en alle inleiders zijn beschikbaar en bereid om te signeren.

Meer informatie: ISVW