Anders dan wij is de Oosterling er op gebrand snel en efficiënt om te gaan met zijn gereedschap en materiaal. Dit vindt zijn oorsprong in het feit dat houtbouw en -bewerking een langere geschiedenis kent dan in het Westen. Voorts is de Oosterling meer gericht op de eenheid met zijn materiaal, de natuur en zijn omgeving. Het belangrijkste verschil met de ons bekende techniek is het naar zichzelf toewerken met de handgereedschappen.
Voor wie?
Voor iedereen die interesse heeft in houtbewerking volgens de Oosterse / Japanse wijze.
Vaardigheid in houtbewerken is niet noodzakelijk, hoewel de techniek die geleerd wordt tijdens de workshop, ook een verrijking kan zijn voor (zeer) geoefende houtbewerkers.
Inhoud workshop
Tijdens de workshop wordt de techniek van naar zich toe, zogezegd “halend”, zagen en schaven aangeleerd. Er wordt kort ingegaan op ontstaansgeschiedenis, snijtechniek en uiterlijk en vorm van gereedschappen. Aan de hand van videobeelden krijg je instructie van een Japans Houtbewerker en uiteraard van de vakdocent. Daarnaast wordt geoefend met verschillende zagen. Ook worden enkele verbindingen gemaakt.
Het aanschaffen van een Japanse zaag is aan te bevelen. Kosten: € 47,50. De zaag is verkrijgbaar in het houtatelier van de vakdocent. De overige materialen zijn in het houtatelier van de vakdocent beschikbaar en zijn inbegrepen.
Meer informatie: Ambachtshuis Brabant