Tsukémono, lezing, demonstratie & proeverij fermenterenNatuurvoedingsdeskundige Peter van Berckel geeft een lezing over fermenteren op zondag 16 februari om 14.00 uur. Daarnaast gaat hij een korte demonstratie geven in een ‘pickle-pers’ die hij mee gaat nemen.

Fermenteren staat momenteel wereldwijd volop in de belangstelling. We zijn weer aan het herontdekken wat het grote belang is van deze smakelijke en vitaliserende voedingsproducten.

Fermentatie is de transformatie van voeding met behulp van diverse goedaardige bacteriën, schimmels, gisten en enzymen. We beïnvloeden met deze techniek de smaak, structuur, houdbaarheid en verteerbaarheid van ons voedsel op een gunstige manier.

Fermenteren is zo oud als de mensheid. Door de hele geschiedenis heen. Van de Papoea bevolking op de evenaar tot de Inuit richting Noordpool. Voedingsmiddelen krijgen na fermentatie aanzienlijk meer voedingswaarde. Tevens ontstaan er in dit proces volkomen nieuwe voedingsstoffen.

Fermenteren is in feite een vorm van een voorvertering om eiwitten, vetten en koolhydraten waar onze spijsvertering misschien moeite mee heeft, af te breken in minder complexe en veiliger stoffen waar ons systeem wel mee kan omgaan.

Zout is in fermentaties een belangrijke toevoeging voor smaak en conservering. De Japanners hebben heel er heel poëtisch de naam ‘de bloemen van de golven’ aan gegeven. Wij kennen het zout der aarde. Mijn voorkeur heeft ongeraffineerd fijn Atlantisch zeezout.

Meer informatie: Batsu

Print Friendly, PDF & Email