Tentoonstelling: Japanse fabels door de Gebroeders Miedema


  • Data:
  • Locatie: SieboldHuis
  • Rapenburg 19
    Leiden


Speciaal voor Japanmuseum SieboldHuis zijn kunstenaars de Gebroeders Miedema in de wereld van de Japanse verhalen gedoken. Zij brengen twintig bekende en minder bekende Japanse verhalen op geheel eigen wijze in beeld, waarbij dieren en demonen centraal staan. De broers hebben ruim negentig tekeningen op papier gemaakt, waarbij de zachte uitstraling in contrast staat met de soms gruwelijke verhalen.

In Japan vind je in het dagelijks leven veel verwijzingen naar de oude verhalen die het land rijk is. Het draait vaak om karma waarbij goede daden beloond en slechte daden bestraft worden.

Vaak spelen sprekende dieren met menselijke eigenschappen een belangrijke rol en is er een duidelijke moraal in de verhalen te herkennen. De veelzijdige verhalen zijn soms gruwelijk, soms onlogisch of oneerlijk. Maar wat altijd opvalt, is dat het draait om menselijke gevoelens, zoals angst, jaloezie, pijn, trouw en rechtvaardigheid.
In Japan is er een grote voorliefde voor pratende dieren en beesten met menselijke eigenschappen. Zo zijn er bekende (fabel)dieren zoals de kappa (riviermonster), de oni (demon met hoorns) en de tanuki (wasbeerhond). In de tentoonstelling ontmoet u sprekende kikkers, katten of een haas, een betoverende kraanvogel, de bovennatuurlijke Baku die nachtmerries verslindt, of Umibōzu, het verlegen zeespook: het zijn enkele van de geheimzinnige, soms angstaanjagende of goedwillende wezens die u meenemen in de wondere wereld van de Japanse fabels.

Meer informatie : www.sieboldhuis.org