Tatsuo Miyajima: TimeStap binnen in Samsara, een installatie van de Japanse kunstenaar Tatsuo Miyajima (Tokio, 1957), een van de belangrijkste beeldhouwers en installatiekunstenaars van Japan met grote internationale bekendheid. In een ruimte-vullende installatie gevuld met talloze verspringende LED-cijfers ervaar je hoe de kunstenaar zijn visie op de oneindige reis van het leven vormgeeft.

Al vanaf de jaren tachtig maakt Miyajima gebruik van hedendaagse, technologische materialen zoals elektrische circuits, video en computers. Kernconcepten binnen het werk van Miyajima zijn “Keep Changing, Connect with Everything, Continue Forever.” Deze komen voort uit boeddhistische gedachten over reïncarnatie. De mens sterft, maar wordt telkens opnieuw geboren.

In de installatie Samsara staat dit idee ook centraal. De digitale LED-tellers, of ‘digits’ zoals Miyajima ze noemt, verspringen telkens naar het volgende getal. De herhalende cyclus van 9 naar 1 visualiseert zo het verstrijken van een leven en van de tijd. Opvallend daarbij is dat de 0 wordt overgeslagen. Dit getal staat voor Miyajima voor de permanente dood. De LED-tellers representeren juist de reis van leven naar dood naar wedergeboorte. “Tijd verbindt alles”, zegt Miyajima. “Ik wil dat mensen nadenken over het universum en de menselijke geest.”

Kijk op de website van Het Noordbrabants Museum voor meer informatie.