Studiedag ‘Het Japanse Huis’ | Amsterdam of onlineJapan is een land van tegenstrijdigheden, de moderne architectuur lijkt compromisloos, soms ook experimenteel. Voor ons Westerlingen is de Japanse architectuur fascinerend, zowel de traditionele Minka en de Machiya, de imperiale villa’s en de theehuizen, als ook de moderne architectuur. Ze verbaast ons door haar verrassende ruimtelijkheid, het spel met licht en schaduw, de nauwkeurige detaillering en de prachtige materiaalkeuzes. De huizen lijken vanuit een idee ontworpen te zijn die voor ons geheimzinnig is.

In de laatste twintig jaar heeft de Japanse architectuur een zeer belangrijke internationale positie ingenomen. Diverse jonge architecten geven sterke impulsen, ook bij ons in Nederland. Daarbij speelt de eigen traditie altijd een belangrijke rol. Traditie en moderniteit staan naast elkaar, vaak letterlijk in een straat. De hedendaagse Japanse architectuur is voor een groot deel conceptueel sterk beïnvloed door de traditie.

Tijdens de studiedag gaan we eerst naar de traditionele aspecten van het Japanse huis kijken. Wij verdiepen ons in verschillende traditionele huizen en leren de ontwerp principes kennen: Het theehuis, huizen op het land en in de stad zullen besproken worden. Vervolgens kijken we naar de tijd waarin Japan zich openstelde voor het Westen (vanaf 1853) en een wederzijds invloed merkbaar werd in de architectuur. In de laatste uren richten wij dan onze aandacht op hedendaagse Japanse huizen en zullen de link met het verleden begrijpen.

Kijk voor meer informatie en aanmelding op de website van HOVO Amsterdam.

Print Friendly, PDF & Email