Spelen met kleuren, kleine ontdekkingen – Ayako Rokkaku ロッカクアヤコMuseum Jan van der Togt presenteert van 8 juni tot en met 25 augustus 2019 de tentoonstelling Spelen met kleuren, kleine ontdekkingen van de Japanse kunstenaar Ayako Rokkaku. In juli verhuist Rokkaku haar atelier naar de museumzaal en krijgen kinderen de kans met haar mee te schilderen.

Ayako Rokkaku (Chiba Japan, 1982) ontwikkelde als autodidact haar eigen unieke schildertechniek; met haar blote handen brengt ze acrylverf direct aan op doek of karton. Ze begint aan een schilderij zoals aan een wandeling zonder bestemming, zonder vooropgesteld plan in haar hoofd. Ze schildert op gevoel tot er een compositie ontstaat. Een dromerig kleurlandschap waarin kleine bloemen, dieren en schedels zweven. Een terugkerend element in haar werk zijn de meisjes in Japanse manga-stijl, met grote ogen en lange armen en benen. Deze meisjes zijn voor Rokkaku een manier om haar persoonlijkheid in haar schilderijen uit te drukken.

De slechts 1,56 meter lange Rokkaku demonstreert regelmatig haar schildertechniek tijdens live schilderperformances op soms wel zeven meter brede doeken. “Het is geweldig om te schilderen op iets dat veel groter is dan ikzelf ben. Als ik heen en weer beweeg tussen de hoeken van zo’n enorm doek, beginnen de kleuren door mijn lijf te stromen.” In de afgelopen jaren experimenteerde Rokkaku met verschillende nieuwe technieken en materialen. Dat resulteerde onder andere in installaties van wol en karton, sculpturen van lagen acrylaat en met de hand beschilderde antieke Louis Vuitton-koffers.

Ayako Rokkaku
Wereldburger Ayako Rokkaku  woont en werkt afwisselend in Berlijn, Porto, Tokio en Amsterdam. In 2002 maakt Rokkaku haar eerste schilderijen door direct met haar handen acrylverf op karton aan te brengen. Vanaf dan begint haar werk op te vallen en verschillende prijzen en beurzen volgen. Sinds haar eerste solotentoonstelling bij Gallery Delaive in 2007 heeft Rokkaku exposities gehad in Azië, Europa en de Verenigde Staten en solo-exposities in onder meer de Kunsthal in Rotterdam. Deze tentoonstelling in Museum Jan van der Togt is tot stand gekomen in samenwerking met Gallery Delaive in Amsterdam.

Live painting
In de weekenden van 13-14 en 20-21 juli werkt de kunstenares live aan een kunstwerk op zaal tussen 12-17.00 uur. Ze maakt speciaal voor de tentoonstelling ter plaatse een schilderij, door met blote handen acrylverf direct op het doek of karton aan te brengen.

Zaterdag 13 & zondag 14 juli: 12.00 – 17.00 uur
Zaterdag 20 & zondag 21 juli: 12.00 – 17.00 uur

Kinderworkshops
Op zondag 14 juli en zondag 21 juli om 14.00 uur worden gratis workshops gegeven waarbij kinderen de kans krijgen zelf met haar mee te schilderen. Ook volwassenen zijn welkom!

Zondag 14 juli: 14.00 uur – 15.00 uur
Zondag 21 juli: 14.00 uur – 15.00 uur

Meer informatie: Museum Jan van der Togt

Print Friendly, PDF & Email