Shin hanga. De nieuwe prenten uit Japan (1900-1960)


  • Data:
  • Locatie: SieboldHuis
  • Rapenburg 19
    Leiden


In de zomer presenteert Japanmuseum SieboldHuis een groot overzicht van 20ste-eeuwse prentkunst, die kan worden gezien als de ‘herontdekking’ van de traditionele Japanse prentkunst, maar dan met een nieuwe vormentaal. De tentoonstelling ‘Shin hanga. De nieuwe prenten uit Japan (1900-1960)’ toont topprenten uit privécollecties.

Er worden prenten, drukblokken, ontwerptekeningen, aquarellen, proefdrukken en procesboeken getoond met de populaire prentkunst-thema’s: landschappen, schoonheden, acteurs, vogels en bloemen. Deze tentoonstelling is het tweede deel van een tweeluik over de ontwikkeling van de prentkunst in de 20e eeuw. De belangrijkste Shin hanga kunstenaars zijn vertegenwoordigd: Kawase Hasui, Takahashi Shotei, Hashiguchi Goyo, Ito Shinsui, Kobayakawa Kiyoshi, Torii Kotondo, Hiroshi Yoshida, Natori Shunsen, Ohara Koson, Fritz Capelari, Hirano Hakuho en anderen.

De nieuwe kunstenaars en uitgevers waren zich bewust van het rijke verleden van de Japanse prentkunst. Zij ontwikkelden de prent, met respect voor traditie, tot een luxe item. Deze stijl staat dichtbij de schilderkunst omdat gebruik gemaakt wordt van hoogwaardige materialen, textuur en kleurnuances en heeft een uitzonderlijke kwaliteit.

De reizende tentoonstelling is een samenwerking met het Museum Für Ostasiatische Kunst in Keulen en het Koninklijk Museum Voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) te Brussel.

Meer informatie: SieboldHuis