Shigeru Onishi – The Possibility of Existence


  • Data:
  • Locatie: Foam
  • Keizersgracht 609
    1017 DS Amsterdam


Met trots presenteert Foam de eerste Europese solotentoonstelling van de Japanse wiskundige en kunstenaar Shigeru Onishi. Het is de eerste keer dat zijn fotografische oeuvre in Europa wordt getoond, en daarmee krijgt deze bijzondere kunstenaar zijn verdiende plek in de fotografiegeschiedenis.

De tentoonstelling The Possibility of Existence toont het vergeten fotografische oeuvre van Shigeru Onishi (1928 – 1994). Nadat de kunstenaar in 1953 afstudeerde in topologie (tak van de wiskunde) aan de universiteit van Hokkaido, begon hij zijn wiskundige theorieën toe te passen op fotografie. Hoewel zijn theorieën voor de leek onbegrijpelijk zijn, heeft het een uniek oeuvre opgeleverd waarmee hij zich distantieerde van andere stromingen en ideeën in de Japanse fotografie van zijn tijd.

In zijn foto’s probeerde Onishi tijd en ruimte te overstijgen: zijn werken doen afstand van fotografie als momentopname. Beelden vermengen zich in montages, of vervagen in zijn onorthodoxe printmethodes; Onishi lapte alle regels van de donkere kamer aan zijn laars. Zo ‘schilderde’ hij met een kwast de fotografische emulsie op het fotopapier, waardoor hij bewust onregelmatigheden aanbracht in de ontwikkeling van het beeld. Na 1957 stopte Onishi om onbekende redenen met fotograferen om zich volledig toe te wijden aan het creëren van abstracte inktschilderijen.

In samenwerking met MEM Gallery en Bombas Gens toont Foam een ruime selectie vintage prints in combinatie met enkele van deze inktschilderingen.

Kijk voor meer informatie op de website van Foam.

Print Friendly, PDF & Email