Sake ProeverijOp zondag 11 november organiseert Batsu in samenwerking met sake specialist Yoigokochi een sakeproeverij. Op deze manier krijgt u een inkijkje in de wereld van de Japanse rijstwijn.

Sake is een alcoholische drank, dat ontstaat bij vergisting van een oplossing van rijst in zuiver water. Het gistproces lijkt wat op dat van bier. In Japan wordt sake al eeuwenlang geproduceerd.

Moderne brouwerijen werken het hele jaar door, terwijl de ambachtelijke alleen ‘s winters sake maken. Het produceren van sake gemaakt van rijst begon in Japan een paar honderd jaar voor Christus. Papieren tonen aan dat er op het keizerlijk hof in die tijd al een aparte sake afdeling was. Overigens werd in China 800 jaar voor Christus al sake gebrouwen van rijst.

Het verschil met wijn is dat Sake 5 maal zoveel aminozuren bevat als wijn, waardoor sake veel ‘umami’ in de smaak bezit. Dat is een van de redenen waarom sake vaak prachtig combineert met gerechten.

We laten u 5 – 7 verschillende soorten rijstwijn proeven en uiteraard gaat dit gepaard met een hartig Japans gerechtje. Yoigokochi importeert alleen pure rijstwijnen zonder toevoegingen en doet dit met veel liefde en zorgvuldigheid. Yoigokochi betekent ‘High Spirits’ en dat is niet voor niets.

Meer informatie: Batsu Groningen

Print Friendly, PDF & Email