Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten


  • Data:
  • Locatie: SieboldHuis
  • Rapenburg 19
    Leiden


Japanmuseum SieboldHuis heeft een primeur met ‘Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten’. Het is voor het eerst buiten Japan dat de veelzijdige kunstenaar Ogata Gekkō (1859-1920) zijn verdiende podium krijgt.

Particuliere bruiklenen (waaronder een grote collectie uit Tasmanië!) met prenten, boeken, albums en kostbare schilderingen hebben deze tentoonstelling mogelijk gemaakt. In tegenstelling tot de traditionele prentkunst ligt Gekkō’s stijl dichtbij de schilderkunst, mede door zijn zeer subtiele kleurovergangen. Hij heeft een uitzonderlijke technische vaardigheid en een omvangrijk oeuvre. Dat bevat onder meer landschappen, mooie vrouwen, theater en oorlogsprenten van de eerste Chinees-Japanse oorlog (1894-1895).

In de tentoonstelling worden naast het werk van Gekkō ook werken van zijn tijdgenoten getoond. Het werk van beroemde kunstenaars zoals Tsukioka Yoshitoshi (1839-1892), Kobayashi Kiyochika (1847-1915) en Toyohara Kunichika (1835-1900) illustreren de verschillen, maar ook de overeenkomsten met het werk van Gekkō. Ruim 140 werken geven een nieuwe kijk op de Japanse prentkunst uit de Meiji-periode (1868-1912) en is een must see voor de liefhebber van Japanse kunst.

Meer informatie: Sieboldhuis

Print Friendly, PDF & Email