Neko. De kat in de Japanse kunst


  • Data:
  • Locatie: SieboldHuis
  • Rapenburg 19
    Leiden


Van 31 januari 2020 t/m 5 juli 2020 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘Neko. De kat in Japanse kunst’. Met traditionele- en hedendaagse Japanse prenten, zeldzame tekeningen, objecten, fraaie rolschilderingen en hedendaagse foto’s wordt de rol van de kat in de Japanse kunst door de eeuwen heen getoond. Grote en kleine liefhebbers van katten en Japanse kunst mogen deze tentoonstelling niet missen!

In Japan is de liefde voor de kat (neko) groot. Dit is te zien aan de onmisbare iconen uit de populaire cultuur zoals Hello Kitty, de Youtube sensatie Maru de kat, de kattencafés en zelfs meerdere ‘katteneilanden’. Katten worden al sinds hun komst in Japan omarmt door de bevolking. Maar waar komt deze liefde vandaan? In de tentoonstelling wordt dit aan de hand van de thema’s ‘Kattenleven’, ‘Kat en mens’ en ‘Kattenkwaad en kwade katten’ onthuld.

Grappige katten getransformeerd tot mens maar ook de speelsheid, schattigheid en het natuurlijke gedrag van de kat zijn terug te zien in de verschillende objecten, prenten, rolschilderingen en geïllustreerde boekjes in Japanmuseum SieboldHuis. Zo zijn de zeldzame schetsen van de 18e eeuwse prentkunstenaar Utagawa Kuniyoshi (1798-1861) een tastbaar bewijs van zijn bijzondere band met zijn huisdier. Ook in de prenten van Utagawa Kunisada (1786-1865) figureren katten in de houtblokprenten met mooie dames en courtisanes. Naast traditionele ukiyō-e, komt ook de 20ste en 21ste eeuwse prent- en schilderkunst aan bod. Daarnaast zijn er bijzondere objecten zoals netsuke, bronzen beeldjes en grote 19e eeuwse maneki neko, wenkende geluksbrengers (ook wel bekend als lucky cats) te zien.

De meest bekende kat is Hello Kitty. Zij werd ruim 45 jaar geleden geboren in Japan en haar populariteit en aantrekkingskracht blijft wereldwijd groeien. Ook haar invloed op het werk van jonge Japanse kunstenaars is terug te zien in de tentoonstelling. In het ‘NEKO Project’ komt hedendaagse fotografie samen van kattenliefhebbende Japanse fotografen.

De Japanse kat wordt veelzijdig in beeld gebracht in Japanmuseum SieboldHuis. Bekijk de kat in de kunst, doe de neko-speurtocht, kom spelen op een keramieke kattenflipperkast en relax op het grote kattenbed. Of het nu om speelse ‘huistijgers’, kattenkwaad of kwade katten gaat, in deze tentoonstelling zie je hoe de liefde voor de kat tot uiting komt in Japanse kunst door de eeuwen heen.

Catalogus en activiteiten
Bij deze tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus. Deze is te koop in de museumwinkel. Daarnaast worden er in het kader van de tentoonstelling verschillende activiteiten, lezingen en rondleidingen georganiseerd. Voor kinderen is er een gratis kijk- en doetocht verkrijgbaar.

Meer informatie: Sieboldhuis

Print Friendly, PDF & Email