Kersenbloesem festival – Hanami


  • Data:
  • Locatie: Japanse Tuin Hasselt
  • Gouverneur Verwilghensingel 23
    3500 Hasselt


In Japan wordt er elk jaar via televisie en radio gretig naar afgeteld: de kersenbloesemperiode. In de Japanse Tuin van Hasselt doen we het dan ook niet anders! Met hun 225 exemplaren zijn ze de trots van de Japanse Tuin en elk jaar kijken we vol verwachting uit naar deze gebeurtenis.
Op 21 maart opent de Tuin officieel zijn deuren en kan je als bezoeker genieten van de kerselaars in beginnende bloei. Hoe ver en zelfs of ze wel openstaan is volledig afhankelijk van het weer. Allemaal duimen dus, voor een fijn en bloesemrijk evenement!
Er zullen in de weekends ook heel wat eet- en drankstandjes voorzien zijn, zodat iedereen lekker kan picknicken. Je eigen picknick meenemen is natuurlijk ook toegestaan!

De kerselaar of Sakura (桜), en voornamelijk de kersenbloesem, heeft een rijke symboliek in de Japanse cultuur. De kersenbloesems symboliseren wolken die op hun beurt weer staan voor de vlietende aard van het leven. De kersenbloesems visualiseren die kortstondigheid en herinneren ons aan het belang om dierbaar om te gaan met je leven en je naasten.
De kersenbloesem heeft ook een belangrijke maatschappelijke symboliek in Japan. Zo is één enkele kersenbloesem delicaat en fijn, maar opgaand tussen alle anderen vormt het net één groot prachtig boeket. Op dezelfde manier is één mens maar beperkt in zijn capaciteit maar door samen te werken met anderen kunnen we zoveel meer bereiken. Zo zijn de kersenbloesems een ode aan de natuur maar ook aan het potentieel van de mens.

De Japanse Tuin in Hasselt is de grootste van zijn soort in Europa, de plek bij uitstek om de Japanse cultuur ten volle te beleven. Oorspronkelijk zette een Japanse tuin aan tot meditatie en bezinning en dat is in Hasselt niet anders. Wie rust zoekt, kan hier een bankje vinden om naar de watervallen te luisteren, de koivissen te bezichtigen en voederen, te picknicken of rustig rond te wandelen en te genieten van het wisselende uitzicht. Soms kan je ook de vredesbel horen luiden. Sinds 2016 heeft de vredesbel een vaste plaats in de tuin. Daarbovenop zijn er elke maand ook tal van activiteiten die open staan voor het publiek.

Open di t/m zo (ma gesloten).

Meer informatie: Visithasselt.be