Japanse kalligrafie met Yumi HiraoSHODO – YUMI HIRAO

Op zondag 7 april geeft Yumi Hirao weer één van haar prachtige workshops in onze winkel. Zij leert ons de beginselen van het Japanse kalligrafieschrift. Onder haar bevlogen begeleiding leren we een karakter (kanji) op rijstpapier te schrijven met een Japanse penseel. We maken onze inkt zelf middels een inktstaaf en een inkststeen. Dan gooien we ons in het diepe, een diepe wereld van de Japanse ‘Shodo’.

Sho betekent ‘schrijven’ en de Japanse kalligrafie wordt ook wel shodô genoemd, hetgeen ‘de weg van het schrijven’ betekent. Het is ‘de manier om de Japanse karakters te schrijven’. Kalligrafie is natuurlijk bij ons ook niet onbekend en heeft meer iets weg van ‘schoonschrijven’ of op een bepaalde manier mooi kalligrafieschrijven. In Japan wordt ‘sho’ meer gezien als een kunstvorm, een kalligraaf kan er lang over doen om één bepaald karakter te kalligraferen. Dat betekent niet dat hij lang over één karakter doet maar hij moet eerst zijn geest helemaal klaarmaken en dan opeens kan hij in een aantal halen achterelkaar het karakter schrijven. Eén kanji is al een kunstwerk op zich. Deze wordt ondertekend en van een (rood) zegel voorzien.
In een tokonoma (nis in een huis of theehuis) ziet men soms een rolschildering hangen met slechts een paar karakters. Dit zijn dan vaak korte kreten of gedichtjes, zoals de haiku.

Meer informatie: Batsu Groningen