IBASHO #47 Mizu


  • Data:
  • Locatie: Ibasho
  • tolstraat 67
    2000 Antwerpen


Zomer groepstentoonstelling met als thema ‘Water’
17 juni – 22 augustus 2021

Voor de jaarlijkse zomertentoonstelling van 2021 heeft galerie IBASHO in Antwerpen het thema ‘Mizu’ gekozen, het Japanse woord voor ‘water’. Als eilandnatie heeft Japan op verschillende manieren een diepe band met water, waardoor een culturele geschiedenis ontstaat waar water en leven hand in hand gaan.

In Japan, onder invloed van de inheemse religie shintoïsme, wordt aangenomen dat Mizu de zuiverheid en soepele eenvoud van het leven belichaamt. Een spirituele verbinding met elementen zoals water wordt beschouwd als een primaire kracht in het leven van een Shinto-priester. Evenzo wordt aangenomen dat watervallen heilig zijn en dat het onder één staan ​​om het individu te zuiveren.

Mizu is ook een van de vijf elementen van het Japanse boeddisme (Godai: aarde, water, vuur, lucht en leegte) en belichaamt de kwaliteit van flexibiliteit. Water vertegenwoordigt de vloeibare, stromende en vormloze dingen in de wereld. Rivieren, meren en regen vallen onder Mizu, maar het kan ook wolken, stemmingswisselingen en zelfs lichaamsvloeistoffen zoals bloed omvatten. Planten behoren ook tot dit element, omdat ze groeien en zich aanpassen aan hun veranderende omgeving volgens de richting van de zon en de seizoenen.

In 1645 schreef zwaardvechter, filosoof, strateeg, schrijver en rōnin, Miyamoto Musashi, dat we veel van water kunnen leren. Voor Musashi heeft water een natuurlijke aangeboren flexibiliteit, omdat het zich snel kan aanpassen aan verschuivende grenzen en voortdurend de beste weg kan zoeken. Aanpasbaar en vindingrijk, water stroomt net zo comfortabel door een beek als het zich in een meerbassin nestelt. Bij voldoende tijd kan het zelfs bergen uithollen. Voor Musashi moet een ervaren zwaardvechter hetzelfde vermogen hebben om zich in een fractie van een seconde aan te passen aan veranderingen – en het geduld om zijn hoofd koel te houden, zelfs in de meest onverwachte situaties. Eigenschappen die nuttig zijn voor het leven in het algemeen.

In ‘Mizu’ toont IBASHO werken van 7 Japanse hedendaagse fotografen, 2 westerse hedendaagse kunstenaars en vintage werken van 5 oudere meesters van de Japanse fotografie, waarin Mizu een belangrijke rol speelt.

De galerie is geopend van donderdag tot en met zondag van 14.00 tot 18.00 uur. Op andere dagen kan de galerie op afspraak worden geopend. In verband met de Belgische COVID-19 regelgeving is een maximum van 7 personen toegestaan in de galerie ruimte. De tentoonstelling is te zien tot tot 22 augustus.
Meer informatie: Ibasho

Print Friendly, PDF & Email