Guus Rijven | Draak van het wit: het eiland Deshima in de Baai van nagasaki


  • Data:
  • Locatie: De Ketelfactory
  • Hoofdstraat 44
    3114 GG Schiedam


Wanneer gaat feit over in fictie, heden in verleden, verbeelding in concrete materie? Het is de rode draad van het panoramische oeuvre van fotograaf Guus Rijven (Den Haag, 1947). De afgelopen jaren toog Rijven voor een groot onderzoeksproject naar het Japanse Nagasaki. Daar onderzocht hij, nu eens als slenterende straatfotograaf dan weer als conceptueel kunstenaar, de banden tussen de stad van nu en het kunstmatige eilandje Deshima, dat eeuwenlang het enige kiertje was waarlangs kennis over en rijkdommen uit het strikt gesloten feodale Japan naar het Westen vloeiden.

De draak van het wit is een solotentoonstelling van een fotograaf die een scherp oog heeft voor het moment en het detail, maar de geheimzinnigheid van wat was, is en zal zijn niet uit de weg gaat. In musea in Nagasaki, Leiden en Den Haag heeft Rijven daarnaast zo feitelijk mogelijk vastgelegd wat in de bodem van Deshima is opgegraven en wat de Hollandse koopmannen in de zeventiende eeuw uit Deshima aan ‘depots’ mee terug naar huis brachten. Zo ontstaat een verzameling getuigenissen van soms botsende restfragmenten die uitgroeien tot iets volwaardigs en nieuws.

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie draak van het wit, met drie beeldverhalen en een inleidende tekst van Guus Rijven en een essay van Matthi Forrer, adviseur van de stad Nagasaki voor de wederopbouw van Deshima. De publicatie is tweetalig (NL en EN).

Open: Vr t/m zo van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

Meer informatie: deketelfactory.nl

Print Friendly, PDF & Email