Workshop Freestyle KintsugiWe hebben niet altijd alles onder controle. In deze workshop ondergaan de deelnemers de filosofie van kintsugi, die draait om het omarmen van imperfectie en onvolkomenheid. Je oefent met het accepteren van hoe de dingen zijn en met het loslaten van controle. Hoe? Door op ceremoniële wijze aardewerk te breken en op nieuwe, gouden manieren weer aan elkaar te lijmen.

Kintsugi is een eeuwenoude reparatietechniek waarbij de barsten van gebroken keramiek worden gevuld met Urushi – een natuurlijke hars gemixt met goud, zilver of platinum – om zo het aardewerk een nieuw leven te geven. Meer dan alleen een techniek, is Kintsugi ook een filosofische benadering die zich richt op het omarmen van imperfecties en onvolkomenheden. Door de barsten met goud uit te lichten, worden de momenten van breken en repareren gevierd als onderdelen van het levensverhaal van het object.

De workshop begint met een reinigingsceremonie waarin je aardewerken servies gaat breken en het stuk gaan van dingen leert omarmen. Dan verzamel je gebroken stukjes van het servies en andere gebroken voorwerpen om te onderzoeken welke stukjes bij elkaar passen en daarin imperfecties te accepteren. Uiteindelijk schrijf je geschiedenis door de barsten en voegen te vergulden met behulp van de kintsugi techniek met ‘shin-urushi’ (nieuwe urushi).

NB De workshop wordt gegeven in het Engels.

Kijk op de website van Mediamatic voor meer informatie.