Fototentoonstelling Lost World


  • Data:
  • Locatie: Refectiehuis
  • Nieuwegracht 205
    Utrecht


De Verlatenheid der Dingen

Japan heeft bijna 8,5 miljoen verlaten huizen. Zelfs in de gemeente van de drukke metropool Tokyo staat één op de tien huizen leeg. Een voor Nederlanders onvoorstelbare hoeveelheid lege gebouwen die de fotograaf Maan Limburg zo fascineerde dat ze er maanden in doorbracht.

Een wereld zonder mensen, waar het groen door de fundering komt en je boze wasberen tegen kan komen op de bovenverdieping. Kamers vol herinneringen van mensen die er al jaren niet geweest zijn, en waarschijnlijk nooit meer terug zullen komen. Behang wat van de muur afrolt terwijl het al jaren tien over zeven op de klok is. Vaat, eindeloze hoeveelheden vaat – en koelkasten die het rottingsproces al twee keer hebben meegemaakt. In Limburg’s boek ‘The Lost World’ vind je de gedachte aan mensen op elke pagina, zonder ze echt tegen te komen.

De expositie ‘Lost World’ wordt in samenwerking met stichting OP& op de Nieuwegracht 205 in Utrecht gerealiseerd. Die kan elke vrijdag, zaterdag en zondag tussen 12:00-17:00 gratis bezocht worden. De expositie loopt van 24-09-2022 tot en met 09-10-2022 en vind plaats in het monumentale Refectiehuis, een bijzonder zestiende eeuws pand.

Kunstfotograaf Maan Limburg maakt rauwe én dromerige beelden van alles wat haar inspireert. In dit verhaal lijkt haar beeld op het Urban Exploring genre, maar door haar oog voor de menselijke verhalen en details vertelt ze een veel rijker en intiemer verhaal over de locaties. Door het beeld niet te bewerken (op het aanpassen van de kleuring na) is haar werk van journalistieke waarde, maar door haar oog voor compositie en de onderwerpkeuze doet veel van haar werk eerder schilderachtig en soms surrealistisch aan. Limburgs werk wordt wereldwijd verkocht en geëxposeerd.

Kijk voor meer informatie op de website The Lost World.