Film: Carving the divine


  • Data:
  • Locatie: Lab111
  • Arie Biemondstraat 111
    1054 PD Amsterdam


De documentaire Carving the Divine biedt een zeldzame en intieme kijk op het leven en het artistieke proces van de moderne Busshi – beoefenaars van een 1400-jarige afkomst van houtsnijwerk dat in het hart van het Japanse boeddhisme staat.

Het verhaal begint als Master Koun Seki, de voormalige leerling van de gerenommeerde Busshi Kourin Saito, een kandidaat interviewt die zich kandidaat stelt voor zijn eigen nieuwe leerling. We ontdekken al snel dat deze stage en het leven van de Busshi in het algemeen veel minder glamoureus en veel strakker zijn dan wij (of de kandidaat) waarschijnlijk hadden gedacht.

Nadat meester Seki zijn selectie heeft gemaakt, wordt ons een reis aangeboden door een gildecultuur die anders is dan alles wat er tegenwoordig in het Westen bestaat. We zijn getuige van de groeipijnen van een beginnende leerling, we zien het hele gilde samenwerken als één lichaam om adembenemende kunstwerken te maken, en we zien het monnikenwerk van de beroemde grootmeester Saito zelf, alleen op zijn zoektocht om ‘niets anders achter te laten dan geweldige werken’.

Na de vertoning van de film is er een Q&A met regisseur Yujiro Seki, die speciaal voor het festival naar Amsterdam komt.

Van 8 t/m 12 maart 2020 organiseert LAB111 het Ambacht in Beeld Film Festival, in Amsterdam. Tijdens dit filmfestival vertonen we prachtige documentaires over ambachtelijk meesterschap. Elk programma wordt gecombineerd met een Q&A of talk.

Meer informatie: Ambacht in beeld festival

Print Friendly, PDF & Email