Etegami Workshop – Japanse volkskunstOp zondag 23 juni geeft Astrid Menick, Sumi-e docent, een bijzondere workshop namelijk een workshop in ‘Etegami’.

Etegami is een Japanse volkskunstvorm op briefkaartformaat. Het betekent een boodschap in een plaatje; ‘e’ = afbeelding en ‘tegami’ = bericht / boodschap.

In de jaren 1960 bedacht Kunio Koike, een Japanse kalligrafiestudent, om zelf nieuwjaarskaarten te maken met dezelfde materialen die hij gebruikte voor de Japanse kalligrafie, maar zonder de traditionele onderwerpen vanuit de traditionele schilderkunst zoals een kraanvogel. Ook kon hij op deze manier de strikte regels van de Japanse kalligrafie loslaten en speelsgewijs kleine werkjes maken met inkt.

Etegami is in Japan tegenwoordig zo populair, dat deze kaarten in ieder seizoen gemaakt en verstuurd worden. Jong en oud maakt etegami-kaarten. Ondertussen is etegami ook buiten de grenzen van Japan populair. Zo kun je tegenwoordig met ‘postcrossing’ via de ouderwetse brievenbuspost etegami kaarten wereldwijd ontvangen en versturen naar mensen die hiermee bezig zijn.

Meer informatie: Batsu

Print Friendly, PDF & Email