De Japanse architectuurDeze themadag biedt een bijzondere kennismaking met de Japanse architectuur waarbij het Japanse traditionele (woon-) huis bestudeerd wordt. Vanuit daar slaan we een brug naar het Japanse huis van 2019. Ons doel is de esthetische concepten van Japanse huizen te begrijpen. Tevens is de cursus een mooie basis voor een toekomstige reis door Japan.

Japan is een land van tegenstrijdigheden, de moderne architectuur lijkt compromisloos, soms ook experimenteel. Voor ons Westerlingen is de Japanse architectuur fascinerend, zowel de traditionele Minka en de Machiya, de imperiale villa’s en de theehuizen, als ook de moderne architectuur.

In de laatste twee decennia heeft de Japanse architectuur een zeer belangrijke internationale positie ingenomen. Diverse jonge architecten geven ons in het Westen sterke impulsen in de bouwkunde. Daarbij speelt de eigen traditie altijd een belangrijke rol. Traditie en moderniteit staan naast elkaar, vaak letterlijk in één straat. De hedendaagse Japanse architectuur is voor een groot deel conceptueel sterk beïnvloed door de traditie. We kijken ook naar het moment dat Japan zich openstelde voor het Westen (1853) en een wederzijdse invloed merkbaar werd in de architectuur. In de laatste uren richten wij dan onze aandacht op hedendaagse Japanse huizen en zullen wij de link met het verleden begrijpen.

Na deze themadag bent u op de hoogte van de belangrijkste architectonische en esthetische concepten van de Japanse traditionele architectuur en kunt u deze ook herkennen in de moderne Japanse architectuur.

Meer informatie: HOVO

Print Friendly, PDF & Email