College Manga en anime (Vrije Academie Amsterdam)


  • Data:
  • Locatie: Vrije Academie
  • Herengracht 368
    1016 CH Amsterdam


Van Pennen naar Pixels

Manga! Anime! Twee uitingen van Japanse populaire cultuur die de wereld veroverd hebben. Volgens Wikipedia gaat het om een miljardenindustrie die steeds meer invloed heeft, met name op jongeren. Maar wat zijn manga en anime eigenlijk, hoe konden ze juist in Japan ontstaan en waarom werden ze zo succesvol? En wat is de relatie met ‘Cosplay’? In dit college traceren we de oorsprong van manga en anime.

De opkomst van manga en anime

In de traditionele Japanse kunst gaan tekst en afbeelding al sinds de middeleeuwen samen. Toen het land kennismaakte met Amerikaanse cartoons, vielen die dan ook in vruchtbare aarde. Dit leidde na de Tweede Wereldoorlog tot een explosie van goedkoop geproduceerde stripverhalen met een uniek Japans karakter die manga werden genoemd. Al snel volgden bewegende versies hiervan: anime. Eind jaren 1970 braken beide commerciële kunstvormen wereldwijd door en de komst van streaming platforms als Youtube en Netflix heeft dit alleen maar versterkt. In het laatste deel van het college richten we onze blik op de invloed van manga en anime op de hedendaagse beeldende kunst in én buiten Japan.

Mis deze kans niet om met kunsthistoricus Max Put een dieper begrip te krijgen van de culturele impact van manga en anime. Wees erbij en laat je inspireren door de kleurrijke en dynamische wereld van Japanse populaire cultuur!

Meer informatie: Vrije Academie.