Lezing & Presentatie ‘Chawan’, de Japanse theekomFokko Jelsma gaat op zondag 22 september spreken over de Japanse theekom ook wel ‘Chawan’ genoemd. Hij vertelt over de geschiedenis maar ook over het maakproces van deze Japanse kom. Aan de hand van zijn eigen ervaringen in het maken van deze prachtige theekommen legt hij uit wat er zoal nodig is om tot een ‘perfecte’ creatie te komen. Of is het juist de schoonheid van ‘imperfectie’ dat de boventoon voert?

De Chawan is een uniek gevormde Japanse theekom en speelt de belangrijkste rol bij de JAPANSE THEE CEREMONIE (CHA-NO-YU)
Het drinken van thee is hierbij verheven tot kunstvorm met rituele handelingen. Alles in harmonie en in een natuurlijke omgeving. Traditioneel in een sober theehuis gemaakt van natuurlijke materialen in een, natuurlijk ogende, omsloten tuin.

In Japan is de theeceremonie uitgegroeid tot een complex ritueel met vaste handelingen en afspraken. In essentie zou je kunnen zeggen: de ’thee ceremonie’ is het bereiden van thee voor een vriend. Naast de Chawan zijn bij de traditionele Japanse theeceremonie alle benodigdheden zorgvuldig vormgegeven en vormen ze een een harmonisch en smaakvol geheel.

Meer informatie: Batsu

Print Friendly, PDF & Email