Van 28 maart t/m 7 december 2025 presenteert Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘Anaïs López – de Schildpad en de Monnik’. Dit multimediale project van fotograaf en verhalenverteller Anaïs López volgt het waargebeurde sprookje van haar zoektocht naar de gouden schildpad Kami, de godin van de Kamo rivier. Een gelaagde vertelling over rouw, de menselijke drift om de natuur te beheersen en de magie van verbeelding.
Gouden schildpad
In oktober 2016 reist fotograaf Anaïs López af naar Japan. Hoogzwanger en geraakt door het verlies van haar zus, gaat López op zoek naar troost en bezinning. Ze besluit dat Kyoto, de voormalige hoofdstad met een rijk verleden, op dat moment de beste plek is om te zijn. Tijdens een wandeling langs de Kamo rivier ziet ze midden in de rivier een gouden schildpad met een stok in haar bek. Zodra ze de klik van Anaïs haar camera hoort, duikt de schildpad het water in en verdwijnt ze onder een steen.
Een zoektocht
Bij haar terugkeer in Nederland blijft López dromen over de gouden schildpad, die ze kami (het Japanse woord voor god) noemt. Waarom liet Kami zich aan haar zien? Deze ontmoeting vormt het begin van een jarenlange zoektocht. López reist meerdere malen terug naar Japan en ontmoet daar bijzondere mensen die haar ieder een andere weg wijzen. Wat begon als een toevallige ontmoeting, groeit uit tot een gelaagd verhaal over rouw, controle, natuur, hebzucht en durven loslaten.
Een multimediale vertelling
Aan de hand van fotografie, film, bijzondere druktechnieken (gyotaku en fotopolymeer etsen), opgezette dieren, archiefbeeld en tekeningen van de Japanse kunstenaar Niwa Yuta neemt López bezoekers mee op een unieke reis. Deze reis wordt in de tentoonstelling verbeeld aan de hand van vier aktes (ruimtes): de ontmoeting, de zoektocht, obsessie en de magie van verbeelding. De laatste akte bestaat uit de 33 minuten durende film ‘de Schildpad en de Monnik’, welke wordt getoond in het museum.
Anaïs López
Anaïs López is een geboren verhalenverteller die met haar foto- en multimedia-projecten de kijker meeneemt in een vaak fabelachtige wereld die ongelofelijk lijkt, maar dichter bij de waarheid blijkt dan je op het eerste gezicht denkt. Haar voorgaande project ‘De Migrant’ werd genomineerd voor een Gouden Kalf (Nederlands Film Festival) en won twee andere prestigieuze prijzen: The Directors Guild Award voor beste digital storytelling en de Zilveren Camera award voor beste storytelling.
Kunstenaarsboek, editieboek en activiteiten
Bij deze tentoonstelling verschijnt een kunstenaarsboek en een editieboek van het project. Hierin zijn verschillende gyotaku en fotopolymeer etsen van Anaïs López terug te vinden, evenals haar fotografisch werk. Ook bevat het enkele tekeningen van de Japanse tekenaar Niwa Yuta. Er is een uitgebreid publieksprogramma geprogrammeerd bij deze tentoonstelling met onder andere live vertellingen van Anaïs López, lezingen, workshops en yoga-meditatiesessies. Verder is er een educatief programma voor kinderen, waaronder een gratis speurtocht.
Samenwerkingen
‘Anaïs López – de Schildpad en de Monnik’ is geproduceerd door Prospektor in samenwerking met Japanmuseum SieboldHuis. Dit project is mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Fonds21, Zabawas, Filmfonds, Boumeester Fonds, Stichting Oog op Natuur, Fonds Anna Cornelis en Diane van Marel, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Universiteit Leiden, Gemeente Leiden, Isaac Alfred Ailion Foundation, Leiden stad van ontdekkingen en de Vrienden van Japanmuseum SieboldHuis. Met medewerking van Naturalis Biodiversity Center. Op educatief gebied is Stichting Jeugd en Samenleving (JES) uit Leiden betrokken.
Meer informatie: Sieboldhuis