In augustus van dit jaar schreef Joleen Blom over zaken in Japan die het leven aangenamer maken. Ze schreef onder andere over de konbini, een soort buurtsuper waar je ook geldzaken kunt regelen en tickets kunt kopen. Ook Tom Omes wijdde daar een blog aan. Ook kwamen de veelzijdige automaten aan bod die op elke straathoek te vinden zijn en een keur aan dranken, genotmiddelen en zelfs kleding herbergen. Er is echter nog een winkelfenomeen in Japan dat ik bij jullie onder de aandacht wil brengen. Het betreft de zogenaamde 100 yen shop, waar veel producten ook daadwerkelijk 100 yen (0,70 euro) kosten. In dit artikel zal ik een overzicht geven van dit walhalla voor koopjesjagers en tips geven wat je er het beste kunt kopen. Een Japanse vinding waar we in Nederland wat aan zouden hebben, niet uit persoonlijke heimwee naar Japan, maar omdat het echt iets toevoegt.
Eén van de zaken die het meest in het oog springt, is de selectie hoesjes voor smartphones. Hele achterwanden van de 100 yen shops worden gevuld door een woud aan rubberen en plastic hoesjes voor de meest gangbare telefoons. Wie dacht dat een bescherming voor zijn geliefde mobiel veel geld moet kosten, heeft het mis. Voor 100 yen zijn zeer degelijke exemplaren te koop, die net zo lang mee gaan als de veel duurdere broertjes uit de telefoonspeciaalzaak. Wie zijn lunchgeld na het aanschaffen van een dergelijk hoesje nog niet heeft opgebruikt, kan verder kijken naar een bijlader voor zijn smartphone. De markt in Japan wordt naast iPhones en Android-toestellen bevolkt door eigen toestellen van de grote providers. Voor ieder van deze types brengt de 100 yen-shop een apart type bijlader op de markt. Ik heb het hier niet over op- maar bijlader omdat het een draagbare oplader betreft die onderweg het mobieltje van stroom kan voorzien.
De selectie borden in de 100 yen shop is van wonderbaarlijk goede kwaliteit. Japanse bronnen melden dat veel borden ondanks hun lage prijs lang meegaan en menige afwasbeurt in de vaatwasmachine moeiteloos overleven. Degenen die verlegen zitten om extra opslag in hun keuken, komen ook aan hun trekken. Plastic opbergboxen kosten soms net ietsje meer dan de standaard prijs van 100 yen, maar blijken vaak zeer stevig. Naast deze huishoudelijke spullen herbergt de 100 yen shop ook vreemdere zaken, zoals een rek dat louter gevuld is met verpakte nepwimpers. Onder de Japanse meisjes is het een rage om hun van nature niet al te lange wimpers te verlengen, en de 100 yen shop speelt handig op in op de vraag. Ook viel mijn oog bij het bezoeken van de nepwimperhoek op een stapel blonde pruiken. Voor wie het zwarte haar even zat is, biedt de 100 yen shop een hele elegante oplossing!
Mocht je inderdaad bij de 100 yen shop gaan winkelen, let dan wel op dat je niet in de aanbiedingen voor eten, snoep en zakdoekjes trapt. Deze producten zijn bij normale supermarkten vaak voor dezelfde prijs in veel grotere hoeveelheden aanwezig. Ga ook na of de kwaliteit van de 100 yen producten die je in je mandje legt daadwerkelijk door de beugel kan. Hoewel het kwaliteitsniveau van de winkels over het algemeen een stuk hoger ligt dan vergelijkbare winkels in Nederland, kan het ook hier voorkomen dat een artikel snel kapot kan gaan. Voor nu, winkel ze!
19 december 2013