Verrijk je gezin, haal Japan in huis

Uitwisselingsorganisatie YFU (Youth for Understanding) verwelkomt jaarlijks zo’n 55 buitenlandse scholieren in Nederland, onder wie een aantal Japanners. Hiroki (17), Waturu (18), Shingo (18) en Sota (17) arriveren half augustus 2018 en blijven een schooljaar. Interesse om hen onderdak te bieden? YFU zoekt nog gastgezinnen!

Bent u single parent, met kleine kinderen, pubers, juist zonder kinderen of een same-sex couple? De definitie van een gezin anno 2018 is een stuk breder dan 10 jaar geleden. Gelukkig maar. Wanneer liefde en geborgenheid de basis vormt is namelijk alles mogelijk! Als gastgezin van YFU Nederland haal je de wereld letterlijk in huis en verrijk je je leven. Het in huis nemen van een uitwisselingsstudent is een bijzondere ervaring voor de hele familie. Het dagelijks leven van een Nederlands gezin is namelijk buitengewoon interessant voor een uitwisselingsstudent.

Kurumi (17) woonde een schooljaar in Nederland, in een gezin waarvan de zoon zelf op uitwisseling was geweest naar Japan. “Hij heeft zo’n mooie ervaring gehad, dat gunden we een ander ook”, vertelt gastmoeder Angelique. “YFU had ons verteld over de cultuurverschillen die we zouden ervaren. Dat ze misschien erg in zichzelf gekeerd zou zijn. Maar dat viel mee! Ze was vrolijk en vertelde regelmatig iets uit zichzelf.”

Fanfare en het bloemencorso

Kurumi ging naar 5 vwo van een Nederlandse middelbare school en had daar dezelfde ervaring als haar gastbroer op zijn Japanse school. Ze begreep lang niet alles, maar wiskunde, scheikunde en natuurkunde gingen redelijk. “Een 3,8 voor een toets is toch best goed?” Ze vond dat haar Nederlandse klasgenoten veel kletsen tijdens de les, maar in de pauze deed ze daar graag aan mee. De Japanse vond verder veel leuk aan Nederland: het landschap, de architectuur en de vriendelijke mensen. Koud vond ze het wel, zeker tijdens de 11 kilometer die ze naar school moet fietsen.

Kurumi nam haar klarinet mee uit Japan en speelde mee in de plaatselijke fanfare. Ze trad op tijdens het bloemencorso en natuurlijk bij de aankomst van Sinterklaas. Op haar verjaardag kreeg ze een museumjaarkaart en daarvan maakte ze veel gebruik, onder meer voor het Openluchtmuseum en Anne Frank-huis. En natuurlijk heeft ze kennisgemaakt met hutspot en boerenkool. “Ze draaide gewoon mee in het gezin”, besluit Angelique, en dat is precies hoe het zou moeten gaan.

Meedoen?

YFU gunt de nieuwe uitwisselingsstudenten net zo’n jaar als Kurumi. Voor vier scholieren wordt nog een gezin gezocht:

  • Wataru (18) is nieuwsgierig, optimistisch, eerlijk en netjes. Hij houdt van lezen en muziek luisteren en is een technische whizkid.
  • Shingo (18) is een rustige, sportieve jongen. Hij leeft zich uit met rugby en judo. Hij heeft technisch inzicht en speelt piano en trombone.
  • Hiroki’s (17) grootste passie is voetbal. Hij is een sterke verdediger en een leider binnen de lijnen. Behalve sportief is hij ijverig en vriendelijk.
  • Sota (17) is sportief en heeft een talenknobbel. Hij wil graag veel voetballen, wellicht training geven en samen met zijn gastgezin koken.

Wil je meer informatie? Kijk dan op de website van YFU, mail naar nienke.langendijk@yfu.nl of bel 0297-264850.

Print Friendly, PDF & Email

3 reacties op “Verrijk je gezin, haal Japan in huis

  1. Heel leuk idee en goed intitiatief …studenten uit Japan.
    Dit jaar lukt het mij niet maar volgend jaar hou ik me zeker aanbevolen mee te doen.Heb dit jaar nog vier loges maar volgend staan wij er open voor dus 2019-2020.
    Dus wil graag op de hoogte gehouden worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *