Obama in Hiroshima

Deze week vindt in Japan de jaarlijkse top van de Groep van Zeven plaats. Business as usual, maar dit jaar wordt de vergadering overschaduwd door het nieuws dat de Amerikaanse president Barack Obama Hiroshima zal bezoeken. Hij is daarmee de eerste president die de stad waar de VS de eerste van twee atoombommen op wierpen, zal bezoeken. Katern:Japan duidt het bezoek voor je.

Deze week vind in de Japanse prefectuur Mie de jaarlijkse top van de Groep van Zeven (G7) plaats. Tijdens deze top zullen de staatshoofden van zeven landen (Japan, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Duitsland en Italië) en de Europese Unie voor twee dagen onderwerpen zoals economie, buitenlands beleid, klimaatverandering, ontwikkeling en gezondheid bespreken.

De top is echter grotendeels naar de achtergrond verdwenen sinds het Witte Huis heeft aangekondigd dat Barack Obama de stad Hiroshima komende vrijdag zal bezoeken. Hij is het eerste Amerikaanse staatshoofd dat sinds de Tweede Wereldoorlog Hiroshima aandoet. In 1945 hebben de Amerikanen deze stad als eerste met een atoombom gebombardeerd, gevolgd door een tweede bom op de stad Nagasaki. De bom kostte in één klap 140.000 mensen in Hiroshima het leven.

President Obama zal komende vrijdag samen met de Japanse premier Shinzo Abe Hiroshima bezoeken. Hij houdt een korte speech, en maakt een wandeling door het Peace Memorial Park. Met dit park herdenkt Japan het feit dat Hiroshima de eerste stad ter wereld was waar een atoombom op viel, en het dient ter nagedachtenis aan de directe en indirecte slachtoffers. Op de plek van het park bevond zich vroeger één van de drukste districten van Hiroshima, maar de explosie heeft er een leeg veld van gemaakt. Tegenwoordig vind je er herdenkingsplekken, monumenten, musea, en de bekende ‘atoombomkoepel’, één van de weinige gebouwen die overeind is blijven staan na de ontploffing.

President Obama heeft al aangekondigd dat hij zich tijdens zijn bezoek niet zal verontschuldigen voor de nucleaire aanvallen op Hiroshima en Nagasaki in 1945. In de Verenigde Staten ligt verontschuldiging namelijk politiek gevoelig. Veel oorlogsveteranen en andere burgers geloven sterk dat de atoombomaanvallen geoorloofd waren. De Amerikaanse overheid heeft volgens hen hiermee de Tweede Wereldoorlog in Japan sneller beëindigd en daarmee de levens van talloze Amerikaanse soldaten gespaard. In hun ogen hoeven de Verenigde Staten zich dus nergens voor te verontschuldigen.

Wel zal president Obama zijn bezoek aangrijpen om naar het heden en de toekomst te kijken. Hij wil de huidige goede relatie met Japan benadrukken, en voor de toekomst wereldleiders wijzen op de gevolgen van nucleaire aanvallen en het gebruik van atoomwapens. Hij wil ook laten zien dat de Verenigde Staten de morele verantwoordelijkheid voelen om het voortouw te nemen in de strijd om de wereld vrij te maken van nucleaire wapens.

En hoe staan Japanse burgers hier tegenover? Aan de ene kant vindt een gedeelte van de bevolking dat president Obama geen verontschuldigingen hoeft te maken. Ze weten dat de Japanse overheid en soldaten de Tweede Wereldoorlog in Azië veroorzaakt hebben. Er is echter een groot gedeelte van de bevolking dat vindt dat de atoombommen onnodig of zelfs misdadig waren. Maar ook deze mensen vinden het in elk geval belangrijk dat Barack Obama de gruwelen in Hiroshima ziet en de herinnering meeneemt naar zijn eigen land, om met nog meer overtuiging te strijden voor een wereld zonder nucleaire wapens.

De burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki hebben al te kennen gegeven het bezoek van Barack Obama als een nieuwe stap in de goede richting te zien, al voelen de inwoners van Nagasaki zich overgeslagen. Zelfs ruim 70 jaar na dato blijkt twee keer stilstaan bij het verleden nog steeds een brug te ver.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *