Kinderopvang in Japan onder druk

In Japan is het vinden van goede kinderopvang niet zo eenvoudig. Daarom stelde premier Shinzo Abe in 2013 voor om te zorgen voor voldoende kinderopvangcentra in 2019. Tot het zover is, zoeken ouders ook hun toevlucht tot particuliere aanbieders. Helaas verschillen deze zogenaamde babyhotels onderling in kwaliteit. Een aantal gevallen is zelfs schrijnend te noemen.

In de traditionele Japanse bedrijfscultuur wordt van werknemers verwacht dat ze alles over hebben voor het bedrijf waar ze werken. Dat wil zeggen dat overwerken normaal is en zelfs in zekere zin verplicht, net als drinken na werk met je collega’s tot in de late avonduren. Gezinnen met kinderen waarvan zowel de man als de vrouw werkt, maar ook alleenstaande ouders, komen hierdoor in de problemen. Er is namelijk een schrijnend tekort aan kinderopvang.

Ouders worden daardoor soms in onmogelijke posities geplaatst. Zo worden ze constant afgewezen of op wachtlijsten gezet bij opvangcentra. Veel opvangcentra zijn ook maar open tot vijf uur ’s middags, wanneer vader en/of moeder vaak nog niet thuis zijn. Toen een anonieme moeder het bericht “Ik kan geen kinderopvang krijgen — sterf Japan!” op sociale media deelde, raakte ze een open zenuw. Ze kan haar kind nergens kwijt, zou haar baan moeten opgeven. En daarin is ze zeker niet alleen: er zijn wel 2,7 miljoen vrouwen die wel willen werken maar dat niet kunnen.

Babyhotels

Sommige vrouwen die wel gaan werken, zoeken hun toevlucht tot zogenoemde ‘babyhotels’, die niet gereguleerd worden door de overheid. In dit soort babyhotels werkt daarom doorgaans ongeschikt en/of onopgeleid personeel. Vaak zijn er geen bad- of douchefaciliteiten, en de voeding die de kinderen krijgen is slecht. De situatie is in enkele gevallen zo ernstig dat kinderen overleden. Zo is er een voorval waarbij een vier maanden oude baby gewond raakte in een dag-en-nacht opererend baby hotel en later overleed aan hersenbeschadiging. Ook was er in 2014 een baby van negen maanden oud die overleed door een zonnesteek. Ondanks de dramatische omstandigheden zijn de opvangcentra wel legaal.

Puntensysteem

De reden dat ouders toch voor zulke opvang kiezen, is dat ze dag en nacht opvang aanbieden, in tegenstelling tot opvangcentra die wel door de overheid worden gereguleerd. Daarnaast vangen ze kinderen uit elke leeftijdscategorie op: van pas geboren baby’s tot schoolgaande kinderen. Een derde reden is dat de publieke en privé-opvangcentra werken met een puntensysteem, waardoor het soms erg lang duurt voor een kind in aanmerking komt voor een plek. Hoe meer punten de ouders verdienen, hoe hoger ze op de wachtlijst komen te staan. Of je wel of niet punten scoort hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld of de ouders allebei werken, hoe hoog het inkomen is, hoe veel families er in een wijk wonen, en ga zo maar door. Bovendien kunnen ouders zich alleen maar binnen hun gemeente aanmelden bij een kinderopvang. Dat alles maakt het enorm lastig voor werkende of alleenstaande ouders om goede opvang te vinden voor hun kind. Daardoor worden ze soms gedwongen hun toevlucht te zoeken bij dit soort opvangcentra. Aan de andere kant, hoe verdrietig het ook is: zo’n baby hotel is beter dan niks: zonder de hotels kunnen de kinderen nergens terecht.

Positief nieuws

Gelukkig was er begin februari wel positief nieuws: de overheid heeft een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor kinderen ook bij kinderopvangcentra buiten hun gemeente terecht kunnen. Zo kunnen ouders die geen opvang kunnen vinden voor hun kind terecht in een gemeente waar de ouders bijvoorbeeld werken. De overheid probeert ook samen met de kinderdagverblijven en kleuterscholen te bedenken hoe er meer plek kan worden gecreëerd bij kinderopvangcentra. Daarnaast zal de overheid ook een actievere rol gaan spelen in het zoeken van een plek voor kinderen die nog niet zijn ingeschreven bij zo’n dagverblijf. Het plan is dat er zo’n 320.000 meer plekken bij komen waardoor meer ouders zorgeloos kunnen werken, en waardoor kinderen veilig bij een kinderdagverblijf terecht kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *