Japanners na hun pensioen

Het is 6:30u in de morgen en een aantal senioren maakt zich op voor de ochtendgymnastiek. Op een veldje ergens in Tokyo voeren ze nauwgezet hun oefeningen uit. Na afloop gaan de aanwezigen ieder hun eigen weg. Niet naar huis, maar naar het werk. Een groot deel van de Japanse bevolking blijft namelijk werken na het pensioen. Hoewel sommigen dit doen omdat zij pensioen tekort komen, gaan de meeste senioren door omdat ze actief willen blijven. Het geeft deze ouderen de kans om onder de mensen te komen.

Yukie Amano is 82 jaar en eigenaresse van de Sanyoudou boekwinkel. Deze zaak is al in 1891 opgericht en zit sinds 1931 op de hoek van de Omotesandou, één van de meest prestigieuze winkelstraten van Tokyo. Samen met haar drie dochters wil Amano de kwaliteit van de boekhandel waarborgen. Ze is trots om de winkel voort te zetten op een plek die door haar voorouders is gekozen en het contact met klanten is belangrijk voor haar. Amano weet van de vaste klanten precies wat ze willen hebben.

Hiro Matsuda, 71 jaar oud, is een voorbeeld van iemand die op latere leeftijd tot volle bloei is gekomen. Na jarenlang in de kapperswereld te hebben gewerkt, begint hij tien jaar geleden zijn eigen zaak. Matsuda hoeft gelukkig niet helemaal opnieuw te beginnen. Zijn vaste klanten zijn met hem mee gegaan. Voor Matsuda is het erg belangrijk deze relaties voort te zetten en de behandeling zo persoonlijk mogelijk te houden. Zijn motto is om je ten alle tijde te blijven ontwikkelen, ook op latere leeftijd. Van opgeven is bij hem geen sprake, dan zou zijn leven afgelopen zijn.

Niet alleen Japanse ouderen met een eigen zaak, maar ook Japanners uit andere beroepsgroepen blijven na hun 65e doorwerken. Het is vaak moeilijk om als niet-zelfstandige bij hetzelfde bedrijf te blijven werken, omdat de Japanse arbeidswet voorschrijft dat de werknemer ieder jaar meer gaat verdienen. Een enkeling lukt het om na zijn pensioen door te blijven werken bij hetzelfde bedrijf, maar de meesten komen terecht in lager betaalde banen. Dit zijn banen als parkeerwacht, vakkenvuller in de supermarkt of toezichthouder op bouwplaatsen. Ook vinden veel senioren werk in het toerisme. Ze bemannen bijvoorbeeld eetstalletjes en tempelwinkels.

Buiten het actief bezig zijn, het hebben van een doel in het leven en het aanvullen van te krappe pensioenen, kunnen jongere generaties ook veel leren van de werkende ouderen. Met name in Japan, is het doorgeven van tradities nog steeds erg belangrijk. Klantenbinding, zorg voor het interieur van een winkel en technieken kunnen zo voortleven bij komende generaties.


De verhalen van Yukie Amano en Hiro Matsuda zijn afkomstig uit een reportage van Monocle Magazine over werkende ouderen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *