Rice

Begin Japanology - seizoen 2.33 (23-10-2009)
Over Begin Japanology

Rice

Japanse rijst bestaat uit een een aantal soorten Japonica rijst met korte korrel, waaronder gewone rijst (uruchimai) en kleefrijst (mochigome).

Gewone Japanse rijst, of uruchimai (粳米) is het hoofdbestanddeel van het Japanse dieet en bestaat uit korte doorschijnende korrels. Wanneer deze rijst gekookt wordt, heeft deze een kleverige textuur zodat deze gemakkelijk kan worden opgehaald en gegeten met stokjes. Buiten Japan wordt deze rijst vaak aangeduid als sushi rijst, aangezien dit een van de meest gangbare toepassingen is. De rijst wordt ook gebruikt voor de productie van sake.

Kleefrijst, in Japan bekend als mochigome (も ち 米), wordt gebruikt voor het maken van mochi (餅) en speciale gerechten, zoals sekihan. Het is een korte rijstkorrel, en kan worden onderscheiden van uruchimai door zijn bijzonder korte, ronde en ondoorzichtige korrels, de grotere kleverigheid na het koken en de stevigere en taaiere textuur.